Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiúzlesen – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. november 13. 18:01

Egy prototípus magyarországi feltűnése régóta nem látott izgalmat okozott a haditechnikát kedvelők körében. Igaz, nem akármiről van szó: a Lynx (Hiúz) KF41-es változata lesz az alapja a Magyar Honvédség új generációs, lánctalpas gyalogságiharcjármű-családjának.

MH_magazin_november_borító

Járjuk körbe ezt az alig 50 tonnás harceszközt: mit rejt a valóban futurisztikus, a ma alkalmazott és a korábbi generációhoz tartozó társaitól egyaránt radikálisan eltérő külső?

Új kihívások, új eszköz

A német hadsereg az elsők között tervezett, gyártott és állított hadrendbe tömeges mennyiségben lövészkatonák szállítására alkalmas harcjárműveket. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy a piaci szegmens legsikeresebb és legelismertebb cégei közé tartozik a németországi Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és a Rheinmetall Landsysteme (RLS) is. Míg a Puma lövészpáncélost a két vállalat közösen fejlesztette ki és gyártja a Bundeswehr számára, addig a Lynx kizárólag az RLS terméke. Rögtön kétféle variánst is megalkottak a mérnökök, hiszen van hat (KF31) és nyolc (KF41) lövészkatona szállítására alkalmas változat; a Magyar Honvédség az utóbbit választotta. A KF31 prototípusa 2016 júniusában mutatkozott be a párizsi Eurosatory védelmi ipari szakkiállításon, s mindjárt jelentős feltűnést is keltett. 2018-ban ugyancsak ezen a rendezvényen debütált a KF41-es csapatszállító és mozgó parancsnoki harcálláspont. Igen, egyetlen járműről beszélünk, melyet – a moduláris felépítés előnyeit bemutatva – az RLS szakemberei a helyszínen építettek át.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 13-án megjelenő számában!