Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hódmezővásárhelyen fogadták a Koszovóból hazaérkező katonákat

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 14. 7:28

Visszafogadó ünnepségen köszöntötték a napokban Hódmezővásárhelyen az MH KFOR Kontingens 26. váltásának katonáit, akiknek féléves koszovói külszolgálata szeptemberben ért véget. A rendezvényen dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője méltatta a hazaérkezők misszióban elvégzett feladatait.

IMG_4670vf_mod

A hódmezővásárhelyi laktanya alakulóterén felsorakozott, több mint négyszáz katonából álló MH KFOR Kontingens 26. váltása ez év márciusában kezdte meg féléves külszolgálatát Koszovóban. A kontingens tagjai aktív részesei voltak a NATO parancsnoksága alatt működő, 28 ország közel négyezer katonáját egyesítő koszovói nemzetközi békefenntartó haderőnek.

Az ünnepségen dr. Lippai Péter dandártábornok megköszönte a kontingens tagjainak a külszolgálat során végzett kiemelkedő szakmai munkát. „Önök, a magyar KFOR kontingens tagjaként, olyan katonai erőt biztosítottak a KFOR erők számára, amely folyamatosan készen állt a hatékony és azonnali alkalmazásra. Missziós szolgálatuk befejeződött, de várnak önökre a hazai megmérettetések, feladatok. Elsődleges feladatként jelentkezik a honvédség harcképességének és reagálóképességének erősítése, amely fokozott mennyiségi és minőségi kiképzési feladatban nyilvánul meg. A sikerhez mindenkinek a legjobb tudása szerint, ha kell akár áldozatokat is vállalva kell hozzájárulnia” - fogalmazott, hozzétéve: „Önök méltóképpen képviselték Magyarországot és a Magyar Honvédséget és ismételten bebizonyították, hogy a magyar békefenntartók képesek fegyelmezetten, jó szakmai színvonalon, más országok katonáival kiváló együttműködésben végezni a munkájukat”.

Lippai dandártábornok köszönetet mondott a családtagoknak azért, hogy biztos hátországot biztosítottak az elmúlt hat hónapban, hiszen a család biztonsága nélkül a katona nem tud koncentrálni a feladataira. 

Az eseményen - mások mellett - részt vett Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, illetve Molnár Zsolt ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese is.