Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelem ügyével összeforrva

Szöveg: Balázs Trautmann | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. október 13. 21:38

„Nyíregyháza és a honvédelem ügye” címmel rendeztek konferenciát október 13-án, csütörtökön, a Nyíregyházi Egyetemen. A rendezvényen – mások mellett – részt vett Zsiga Tamás László, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélője, valamint Apáti Zoltán dandártábornok, MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese is.

Nyiregyhaza_es_a_honvedelem_ugye_konferencia_20221013_10 copy

A konferenciát megnyitva Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja kiemelte: már most is szoros az együttműködés a felsőoktatási intézmény, a város és a Magyar Honvédség között. Hangsúlyozta, az egyetemen, a leendő tanárok képzési programjában, nagy hangsúlyt fektetnek a honvédelmi nevelésre. Fontos, hogy a náluk végzett pedagógusok már a honvédelmi és hazafias nevelés valamennyi alapszabályának birtokában kerüljenek ki az iskolapadból és kezdjék meg a tanítást - tette hozzá.

„Büszkék vagyunk városunk múltjára, és hagyományaira, amelyek elválaszthatatlanok a katonaságtól” - jelentette ki dr. Kovács Ferenc polgármester, hozzátéve: ezért mindenki számára nagy öröm számára, hogy Nyíregyháza újra katonavárossá vált, miután az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred is itt kezdte meg működését. A polgármester hangsúlyozta: arra is számít még a város és vezetése, hogy az elmúlt években elindult, pozitív folyamat folytatódni fog az oktatásban és a katonai jelenlét erősödésében is.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a város és az egyetem valóban mindig is nagy támogatója és bázisa volt a honvédség utánpótlásának. A békéhez erő kell, erre tanítottak meg minket az elmúlt esztendők történései. Ehhez azonban jól felszerelt, korszerű haderő szükséges” - hangsúlyozta Zsiga Tamás László. Kiemelte, a minisztérium és a katonai vezetés számára is a humánerőforrás a legfontosabb terület: az új fegyvereket és a haditechnikai eszközöket csak elkötelezett, jól képzett katonákkal lehet hatékonyan üzemeltetni. Ezért fontos, hogy az egész életpályamodelljük alatt érezzék: a Magyar Honvédség egy olyan közösség, amely folyamatosan törődik velük és segít minden problémájuk megoldásában is, egyben folyamatosan új kihívásokra, új eredmények elérésére serkenti őket.

Dr. Lippai Péter dandártábornok hangsúlyozta: itthon érzi magát, hiszen két éven keresztül maga is Nyíregyházán szolgált. Hozzátette: a déli és a keleti irányból érkező biztonsági kihívások miatt nem csak a Magyar Honvédség és ezen belül is a szárazföldi haderőnem, hanem az országvédelmi képességek fejlesztése is szükséges.

„Egy ország ereje nem csak a haderőben mérhető, hanem az emberek elhivatottságában, a honvédelem ügye iránti elkötelezettségében is” - emelte ki a dandártábornok. Lippai Péter a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményei mellett ismertette a Magyar Honvédség és egyben a szárazföldi haderőnemi szemlélőség előtt álló átalakulási folyamatokat, a kialakítandó új struktúrát.

Apáti Zoltán dandártábornok a tartalékos rendszer elmúlt évek alatt mutatott hatalmas fejlődését hangsúlyozta előadásában. Az alig néhány fős tartalékos állományt mára egy 11 és fél ezres, komoly képességekkel rendelkező erővé sikerült fejleszteni. „A tartalékos katonák szerepe kiemelten fontos a kritikus infrastruktúrák védelménél és háború estén óriási segítséget nyújt a védekezésben a jól képzett és felszerelt, saját szülőföldjén, lakhelyén harcoló, így pontos helyismerettel rendelkező tartalékos katona” - emelte ki a tábornok.

A fejlődést jól jellemzi, hogy 2021 nyarán már az Ohiói Nemzeti Gárdával közösen gyakorlatoztak a Louisiana állambeli Fort Polkban a magyar tartalékosok.

A konferencia zárásaként a névadó altábornagy unokája mesélt az elismert, komoly katonai karriert befutott vitéz Vattay Antalról. Őt Ilyés Gábor helytörténész követte, aki Nyíregyháza laktanyáiról, honvédségi épületeiről tartott előadást. Végül a házigazdák nevében dr. Ulrich Attila alpolgármester köszönt el a konferencia résztvevőitől.