Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hódmezővásárhelyi katonák gyakorlatoznak Aradon

Szöveg: Búz Csaba százados | Fotó: a szerző felvételei |  2023. szeptember 6. 11:42

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái szeptember 4-én megkezdték a „Wise Foresight” gyakorlathoz kapcsolódó egyhetes kiképzést az Arad közelében található lő- és gyakorlótéren.

IMG_6717f_mod

A „Wise Foresight” gyakorlatot, amely elsődleges célja, hogy a magyar és román katonák megismerjék egymás műveleti eljárásait, illetve kialakítsák a közös feladatok ellátásához szükséges együttműködést, a közös zászlóalj irányításával minden évben megtartják, a helyszínt a két ország felváltva biztosítja. A gyakorlat kidolgozásába az előző évek tapasztalatait is beépítik.

Az aradi várban megtartott megnyitó ünnepségen a nemzetek lobogóinak felvonása után Gheorghe-Cristian Ţecu alezredes, a 191-es számú Radu Golescu ezredes Gyalogsági Zászlóalj parancsnoka köszöntötte a résztvevőket.

„Biztos vagyok benne, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az idei gyakorlat is sikeres lesz és bátorítom önöket, hogy a katonai képességeik fejlődése érdekében osszák meg a külföldi missziók során szerzett tapasztalataikat is” – hangsúlyozta.

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj idén immár huszonöt éves múltra tekint vissza. A zászlóalj vezetése és irányítása a NATO-elvek szerint történik és a két nemzet a vezető beosztásokat évi váltással látja el. A közös zászlóalj magyar állományát a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 2. Lövészzászlóalj, a román állományt az aradi 191-es számú Radu Golescu Ezredes Gyalogsági Zászlóalj biztosítja.