Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogy mások élhessenek

Szöveg: PRT-szóvivő |  2010. december 17. 12:29

Sok olyan szakma van, amelynél az embernek egy picit őrültnek kell lennie ahhoz, hogy tökéletesen elvégezze a munkáját. Ezek között is az egyik legveszélyesebb az, ha az ember tűzszerész. Kevesen képesek arra, hogy napról napra kockáztassák az életüket azért, hogy mások élhessenek. A PRT-9-ben szolgáló tűzszerész csoport is ilyen.

Az eddig eltelt három hónap alatt több alkalommal semlegesítettek robbanószerkezetet. Az első alkalommal a tábor mellett tartott élelmiszerosztás helyszínén, ahol az előzetes átvizsgálás során egy UXO-t (Unexploded Ordnance- fel nem robbant robbanószer) találtak. A több éve földben heverő robbanószerkezetek sajnos, néha nehezebb feladatot jelentenek, mint a különböző aknák. Ilyen esetekben az óvatosság nagyon fontos. A szerkezet megtalálása után először kiürítették a veszélyzónát és eleget tettek a biztonsági rendszabályoknak. Mivel a gránát nem jelentett közvetlen veszélyt, ezért elszállították az ideiglenes robbanóanyag-tárolóba, hogy később megsemmisítsék.

Legutóbb egy hasonló UXO-t találtak a Khilagay-i bázis mellett. Az ott szolgáló OMLT értesítette a PRT-t, és kértek tűzszerész segítséget. Két órával később már a helyszínen volt a csapat. A bomba ideiglenes tárolóba került. Később – ellenőrzött körülmények között – semmisítik meg.

Természetesen, nem csak ez a munkájuk. Nagyon jó kapcsolatot építettek ki Ahmad Jahn ezredessel, a helyi rendőrség terrorelhárító csoport főnökével. A tartomány területén nagyon sok IED-et és egyéb robbanószert hatástalanított már az ezredes. Munkája elismeréséül a PRT-9 két nehéz tűzszerészruhát adományozott neki. A kimenő konvojok többségében is helyet kapnak a tűzszerészek, mivel a robbanóeszközök felderítése is része a munkájuknak.Amennyiben gyanús tárgyat találnak, annak megvizsgálása is az ő feladatuk. Ezek mellett részt vesznek a táborvédelmi feladatokban is. A szövetséges erők járművein kívül minden gépkocsit átvizsgálnak, ami a táborba érkezik. Ez egy állandó feladatot jelent, amiben mindannyian részt vesznek.

A segélyszállítmányok, az élelmiszerek és a logisztikai anyagok beérkezése folyamatosan az ő jelenlétüket igényeli. Ez talán az egyik legnehezebb feladat, hiszen a hatórás szolgálat maximális összpontosítást igényel, ahol egy tévedés is sok ember halálát okozhatja. Állandó társaik, a kiválóan kiképzett kutyák is folyamatosan részt vesznek ebben a munkában. Ha lehetne, nem győznénk annyi velős csonttal jutalmazni kiváló munkájukat… Itt a Camp Pannóniában mindenki nyugodtabb, hogy ezek a katonák itt vannak velünk, és napról napra vállalják a veszélyt értünk, másokért.