Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véres összecsapások Elefántcsontparton

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 17. 13:31

Legkevesebb húsz ember, tíz tüntető és a rendfenntartó erők tíz tagja vesztette életét az elefántcsontparti fővárosban csütörtökön lezajlott összecsapásokban – közölte a novemberi választások nyomán felesküdött két államfő egyike, Laurent Gbagbo által vezetett kormány.

A nyugat-afrikai országban Alassane Outtara megválasztott elnök hívei a nap folyamán megpróbálták elfoglalni az állami televíziót, de a kormánykatonaság éles lőszerrel tüzet nyitva rájuk, visszaverte rohamukat.

A Gbagbo-kormány oktatási minisztere által az RTI állami televízióban beolvasott közlemény szerint a biztonsági erők tíz halottjából hárman egy rájuk gyújtott épületben égtek benn.

A rivális Outtara-kormány közleménye ezzel szemben 14 tüntető haláláról számolt be, és más áldozatokról nem tett említést. Az összetűzések előzménye, hogy Ouattara kijelölt miniszterelnöke csütörtökön mozgósításra szólított fel a tájékoztatás szabadságára hivatkozva, mire több ezren elindultak a televízió felé, de a katonaság szétkergette őket. A halottak számáról ellentmondásos hírek érkeznek.

Abidjan főbb útkereszteződéseit katonák tartják ellenőrzésük alatt, ennek ellenére a város több pontján is tüntetések voltak. Guillaume Soro miniszterelnök este bejelentette, hogy pénteken ismét megpróbálják átvenni az ellenőrzést a tévé fölött.

Ugyanakkor az Egyesült Államok, Franciaország és az afrikai hatalmak ultimátumot intéztek csütörtök este az elnöki hatalmat megtartani próbáló Laurent Gbagbonak, hogy „napokon belül" távozzon Elefántcsontpartról, vagy büntetőintézkedésekkel kell szembenéznie. Washingtonban egy név nélkül nyilatkozó kormányhivatalnok szerint Gbagbo tudomására hozták, milyen szankciók várnak rá és társaira, s időt is hagytak a következmények felmérésére.

Címkékeskü