Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogy talpra álljon a mezőgazdaság

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. március 23. 6:02

A magyar PRT civil-katonai együttműködési (CIMIC) feladatokat ellátó csoportján keresztül nyújt segítséget abban, hogy a szakemberek jussanak ki az afgán vidéki gazdaságokba, területekre. Jó példája ez az egyes tárcák kormánybizottságokon keresztüli koordinációjának és együttműködésének Afganisztán mezőgazdaságának talpra állításáért.

Március 18-án dr. Kiss Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium (FVM) osztályvezetője a 2009-ben megkezdett mezőgazdasági program folytatásaként tekintette meg azokat a Baghlan tartományi területeket Afganisztánban, ahol kalászos gabona fajtakísérleti–, valamint kísérleti vetőmag-szaporítási munkákat végeznek. Kiss Zoltánt elkísérte Nemes Tamás alezredes, az MH PRT parancsnokhelyettese is.

A 2009. év végén megkezdett munkálatok tíz szegedi és két helyi fajta tesztelését követően, három magyar és egy helyi fajta kísérleti vetőmag-szaporítását jelentik. Ez a kísérleti vetőmag-szaporítás három helyszínen mintegy 14 jereb (hozzávetőlegesen 3 hektár) területen történik. Emellett a helyi gazdák az elmúlt évi kukoricakísérleteket követően hibridkukorica kísérleti vetőmag-szaporítást is végeznek. 2009-ben ötven gazda átlagosan egy jereb területen termelt kukoricát szilázs készítés céljából. Ez jelentős előrelépést jelentett a szarvasmarhák takarmányozásában, következésképpen a tejtermelés terén is.

 

A vetőmagtermelés Baghlan tartományban közös program a Szegedi Gabonakutató Kht. (KHT) és a FVM között. A projekt finanszírozását és irányítását az FVM végzi, míg a KHT biztosítja a szakértői munkát. A szegedi növénynemesítők már 2008-ban tájékozódtak az afganisztáni körülményekről, és találkoztak a helyi állami kutatóállomás szakembereivel is. A program ebben az évben a sikeres vetőmagtermesztés megvalósítása érdekében folytatódik. Tervezetten beruházások kerülnek végrehajtásra, melyek célja egy vetőmag-vizsgáló laboratórium felállítása, valamint a vetőmag betakarításához és feldolgozásához szükséges gépek beszerzése.

Ugyancsak fontos része a projektnek a helyi szakemberek képzése. Ez év májusában három vetőmag-termesztési szakember képzésére kerülhet sor Magyarországon.