Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vasakarattal gyakoroltak az EUFOR-ban

Szöveg: Dósa Zsolt zls. |  2010. március 23. 5:51

Március fő feladata az MH EUFOR Kontingens lövész százada részére a 15-i héten végrehajtott Iron Will (Vasakarat) elnevezésű gyakorlat volt. A gyakorlat célja a Többnemzetiségű Zászlóalj (MNBN) nemzeti századai, valamint a Többnemzetiségű Rendőr Egység (IPU) valóságos helyzetet megközelítő körülmények közötti együttműködése volt.

A szimulált helyzet szerint az országban a választások közeledtével a radikális nemzeti pártok vezetői által felszított tartományokban elharapództak az etnikai villongások és erőszakos összetűzések. Mivel a helyi rendfenntartó erők nem voltak képesek kezelni a helyzetet, az EUFOR erőket hívták segítségül. A kialakult helyzet ismeretében a zászlóalj alapvetően járőr, ellenőrző- áteresztő pontok üzemeltetése, tömegkezelő, konvoj, rajtaütés valamint baráti erők evakuálása feladatokra készült fel.

Hétfőn az ALPHA (magyar) század a BUTMIR táborban CRC (tömegkezelő) felkészülő foglalkozást, majd kedd hajnali indulással átcsoportosítást hajtott végre a mintegy 160 km-re délre található Capljina város laktanyájába ahol előretolt műveleti bázist (FOB) foglaltak.

1595898920
 

A századdal szemben támasztott speciális képességnek megfelelően – 48 órán át önellátónak kell lenni valamint éjjellátó képességgel rendelkezni – a század ellátó pontot telepített tábori konyhával. Az érkezést követően végrehajtott lőelőkészítő foglalkozás után éjszakai lövészet került levezetésre a rendelkezésre álló éjjellátó berendezések valamint éjszakai irányzótávcsövek alkalmazásával. A mediterrán éghajlatú város lőterén az éjjellátók mellett igazi tavaszi csillagfényes éjszaka is segítette az állományt a feladat végrehajtásában.

Szerdán ismét a lövészeté volt a főszerep. Ezúttal békefenntartói 1-es és 2-es különleges lőgyakorlatokat hajtottak végre a rendszeresített lőfegyverekkel. Az állományra komoly moráljavító hatással volt a hosszú és hideg téli időszakot követően a tavaszi napsütésben, festői környezetben végrehajtott egész napos lövészet, melynek szünetében a hazai kosztot és ízvilágot idéző babgulyás csak fokozta az általános elégedettséget.

Délután megérkezett a harcparancs, amely az éjszakai visszacsoportosítást követően biztosító műveleti tartalék feladatot osztott ki a századra. Az éjszakai menetet követően a század a kora hajnali órákban visszaérkezett a BUTMIR táborba.

Reggel a század az összes lehetséges feladathoz szükséges felszereléssel és technikával felsorakozott, és Csányi Henrik százados jelentette a készenlétet a zászlóalj parancsnoknak. Nem is kellett sokat várakozni, szinte azonnal megkapták a várható feladatok listáját, amelyben háborús bűnös szállításán, valamint légi szállítású evakuáló csoport biztosításán túl tömegkezelési feladatra is fel kellett készülni.

A század a kirótt feladatokat sikeresen végrehajtotta, ezzel is öregbítve a magyar EUFOR katonák hírnevét.

1595898920