Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cél: a kilométerek legyőzése!

Szöveg: Csák Tímea |  2010. március 22. 15:10

Míg egyeseknek kihívás, addig másoknak kikapcsolódás és egy hétvégi túra volt az a 100 kilométeres táv, amelyet nemrég vállaltak hódmezővásárhelyi és szentesi katonák csupán kedvtelésből. A Hódmezővásárhely- Ópusztaszer- Hódmezővásárhely útvonalat immár 5. alkalommal teljesítették a jelentkezők.

A Mecseki Szellemek Extrém Sport Klub 16 tagja olyan hivatásos és szerződéses katona, akik munkaidőn túl szívesen túráznak, kirándulnak leginkább a Mecsekben, ám az Alföldön is egyre gyakrabban szerveznek teljesítménytúrát. Egy-egy ilyen „kirándulás" alkalmával egyre több olyan fiatal csatlakozik hozzájuk, akik önként vállalják, hogy egy jó csapatban teljesítik az általuk kitűzött távot.

Ezúttal olyan katonák is „csatasorba álltak", akik jelentkeztek a PRT-9-be, élükön Lippai Péter ezredessel, de ott voltak a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségéből a 5/3, az 5/62, a Művelettámogató- Műszaki Zászlóalj, a Helyőrségtámogató Alegység és a szentesi laktanya katonái is. 48 fő kelt útra kora hajnalban, közülük 16-an teljesítették a 100 km-et, 3-an sajnos az utolsó km-eknél kényszerültek feladni sérülés miatt. A többiek egytől- egyig 50 km-t hagytak maguk mögött.

Egy-egy ilyen túra célja nem egymás és a percek, hanem a km-ek legyőzése. Ezt bizonyítja az is, hogy a kis csapat jó hangulatban, egymással viccelődve, biztatva végig együtt haladt, akár 15 kg-os zsákokkal a hátakon. Az út 90 %-át túlnyomórészt a gáton tették meg, a többit szántóföldeken keresztül. A teljes távot 17 óra 30 perc alatt sikerült legyőzni. S ki gondolná, hogy egy fiatal hölgy is képes 100 km leküzdésére. Éppen ezért okozta az egyik legnagyobb meglepetést Bernáth Hajnalka, a szentesi víztisztitók rajparancsnoka, aki az elsők között ért célba felvéve a „versenyt" férfi kollégáival.

Az elismerő okleveleket dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka adta át, hangsúlyozva:- büszke a résztvevőkre, hiszen egy-egy külszolgálat pont olyan állóképességet igényel, amilyennel egy ilyen túrára vállalkozni lehet.
A klub tagjainak nem titkolt szándéka, hogy a jövőben minél többen csatlakozzanak hozzájuk, akár a civil lakosság közül is.

 

Fotó: Lippai Péter ezds.