Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogyan is futott Bécs felé Jellasics, a gyáva?

Honvédfesztivál Pákozdon

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző archív felvételei |  2022. szeptember 24. 11:21

Reméljük szerencsés szám: tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Honvédfesztivált a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) szeptember 24-29-e között. Az eseménysorozat fővédnöke Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

honvedfesztnyito

A Honvédfesztivál szeptember 24-én történelmi seregszemlével veszi kezdetét, hiszen az emlékparkban aktív és hagyományőrző katonák közreműködésével kel életre az elmúlt 174 év magyar hadtörténelmének számos fontos mozzanata. Ilyen lesz például – stílusosan – egy 1848-49-es huszártábor korhű bemutatása.

Egy nappal később ünneplik a szervezők és az érdeklődök a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség harmincadik születésnapját. Ebből az alkalomból ökumenikus istentiszteletet celebrálnak az emlékpark díszterén, majd 12 órától megnézheti mindenki, miként is zajlottak le az 1848-as híres pákozd - pátka - sukorói csata legfontosabb mozzanatai, miként is sikerülhetett a fiatal honvédseregnek legyőznie Jellasics horvát bán csapatait.

honvedfeszt2

Néhány nap fesztiválcsendet követően szeptember 28-án a sukorói templomban emlékeznek meg a 174 évvel ezelőtt tartott sorsdöntő haditanácsról – itt határozták el Batthyányi Lajos miniszterelnök beszéde nyomán a döntéshozók, hogy a fiatal magyar haderő felveszi a harcot a hazát fenyegető az ellenséggel szemben.

Végezetül pedig szeptember 29-én, a nevezetes ütközet emléknapján egyfelől dr. Gyuricza Béla vezérezredesről, az emlékpark megálmodójáról emlékeznek meg a szervezők és érdeklődők, másfelől pedig az ünnepi megemlékezésen koszorúkkal róják le tiszteletüket a pákozdi csata honvédő hősei előtt.

 

XIII.HONVEDFESZTIVAL