Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hol nevelkednek a veszprémi karácsonyfák?

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. december 22. 14:27

Veszprém lakói a HEMO előtti téren évek óta a piaci ár alatt vásárolhatták meg a fenyőfájukat. A fákat egy honvédségi szervezet, a HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.  árusította. A város iskolái, szociális intézményei és az egyházak minden évben ajándékba kapnak fenyőfát a részvénytársaságtól, a karácsonyi ünnepségeikhez.

Mészáros Gyula termelési vezérigazgató helyettest a fenyőfa-vásárokról kérdezte a honvedelem.hu arról, mióta vannak ezek a vásárok és milyen egyéb segítséget adnak a városnak a karácsonyi készülődésben?

– A fenyőfa vásároknak nagy hagyományai vannak a városban, már több mint húsz éve indítottuk el ezt az akciónkat. Abban az időben Veszprém jelentős katonai város volt több szervezettel és jelentős katonai létszámmal, ezért úgy gondoltuk, hogy megpróbálunk segíteni a katonáknak azzal, hogy a piaci ár alatt biztosítjuk a fenyőfa megvásárlását. A vásár megtartásához helyszínként adott volt a HEMO előtti tér és ebben a kezdetektől partner volt a helyőrségi klub vezetése. Hagyományosan kétfajta fenyőt szoktunk árusítani, a közismert luc- és a fekete fenyőket, de az utóbbi években bővítettük az árú választékunkat és már nálunk is kapható a divatos kaukázusi jegenyefenyő, az ezüstfenyő. Az erdőgazdaság területén működő faiskoláinkban neveljük fel az eladásra szánt luc- és a fekete fenyőt. A jegenyefenyőt nem tudjuk mi megtermelni, mert ezek a fák nehezen viselik el a tartósan nagy hideget, mert az új hajtások gyakran elfagynak, ezért a bakonyi átlaghőmérséklet nem kedvező ennek a növénynek. A kaukázusi jegenyefenyő a normann fenyőhöz nagyon hasonló, a tűlevelei a normann fenyőénél rövidebbek és a levelei hajtásokon kétoldalt fésűszerűen helyezkednek el. A jegenyefenyő értékét az adja, hogy a levelei még szárazon sem hullnak le. A másik hagyomány a városban, hogy a polgármesteri hivatalhoz tartozó intézményeknek, iskoláknak, szociális otthonoknak, egyházaknak ingyen biztosítunk fenyőfát. Ez azt jelenti, hogy több mint száz fenyőfát szoktunk karácsonykor az intézmények között szétosztani és ismerve a mai árakat, értékben sem kevés az, amit ajándékba ilyenkor a városnak átadunk.

Milyen forgalommal számolnak az idei évben?

– A két legkeresettebb fenyőből, a luc- és a fekete fenyőből 600-600 induló készletet hoztunk ide, de ezt a számot bármikor képesek vagyunk kiegészíteni 300-300 darabbal. A többi fenyőkből 200 fát vettünk át a más erdőgazdaságoktól és ennek a számát nem is akarjuk növelni. Ha megfelelő lesz a forgalom, 1800 feletti fa eladásával számíthatunk.

Látható, hogy a városban több helyen kapható fenyőfa. Hogy tudják megoldani azt, hogy az áraik a legkedvezőbbek legyenek?

– A nyitás előtt szétnéztünk az árakat illetően a többi elárusító helyen. Nagyon kevés esetben találkoztunk konkrét árakkal, várnak arra, hogy mi is kinyissunk és akkor fogják megállapítani a saját áraikat.

Hogy mivel foglalkozik még az Erdőgazdaság ZRT, erről Gyöngyösy Csaba kontrolling igazgatót kérdezzük:

1595882712
- A HM VERGA Zrt. a Magas-Bakony, a Bakonyalja és a Kelet-Bakony térségében található 50 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik. Itt kb. 7,2 millió m3 élőfa található, amelynek az értéke mintegy 15 milliárd forint. Az egész terület honvédelmi rendeltetésű és ezen belül vannak a gyakorló és lőterek, amelyek szintén különleges felügyeletet igényelnek. Ezen az állami erdőterületen kell a honvédelmi igények mellett az erdő-, vad- és mezőgazdasági gazdálkodást megszervezni és végezni. A cég jelenlegi struktúrája 2000-ben alakult ki, három erdészettel. Zircen, egy gazdasági rendeltetésű erdővel dolgozunk, Királyszálláson a védelmi célt szolgáló erdő van túlsúlyban, Kabhegyen a közjóléti szerepet betöltő erdők aránya a jelentős. Az erdőgazdálkodás számunkra is egy sokrétű tevékenységet jelent. A gazdasági erdőkben a piaci szükségleteknek megfelelően a fa, valamint magtermesztést és vadgazdálkodást folytatunk. Az erdők védelmi szerepe kettős. Egyrészt a védett erdőkben, olyan ritka természeti értékek vannak, amelynek a megóvása indokolt. Másrészt ezek olyan erdők, amelyeknek védő szerepe van az emberi tevékenységgel szemben, vagy a takaró talaj, vagy a felszíni, illetve a felszín alatti víz védelmét biztosítjuk. Az erdők közjóléti funkciójának megtartása is közös érdekünk. Minden nagyobb település mellett igyekszünk parkerdőket, pihenőerdőket kialakítani, ahol a településen élők kulturáltan tudják a szabadidejüket a természetben eltölteni.

Ha jól tudom nemrégiben adtak át egy ilyet Veszprém város mellett is.

1595882712
- Igen, ebben évben a Veszprém városhoz tartozó Gulya dombon adtunk át egy erdei pályát. Ez négy kilométer hosszú, ezen található több pihenő és eső beálló, építettünk egy kilátót, erdei tornapályát és szánkópályát alakítottunk ki, de van itt több tűzgyújtó hely is. A beruházás közel hat millió forintba került és ez már a második ilyen erdei pálya, ami közvetlenül Veszprém város mellett található.

Milyen feladatot jelent a vadgazdálkodás?

– A vadgazdálkodás egy tudatos szakmai munka, ahol a vadak természetes élőhelyeinek fenntartásával biztosítjuk a nagyvad állomány minőségének a javítását. Ezt a munkánkat nemzetközileg is elismerték egy nemzetközi díjjal. Már évtizedek óta kül- és belföldi bérvadásztatást folytatunk és ez is egy nagyon jól profitáló ágazatunk. A társaságon belül működik egy vadászati-, idegenforgalmi iroda, ahol az egyéni és társas vadászatokat szervezik. Csak néhány példa, hogy egy év alatt átlagosan mennyi vadat ejtünk el. Szarvasból 250, őzből 250, vaddisznóból 500, muflonból 140 darabot. A vendégeinket a saját parkszállónkban tudjuk elszállásolni, ahol nem csak a vadászok, de a turisták is szívesen megfordulnak, mivel a szálló mellett egy nagyon szép arborétum van. Itt az örökzöldek mellett, a hatalmas méreteket elért cédrusok a legértékesebbek.

Hallottam arról, hogy egy erdei iskolát is működtetnek?

– Igen, 2002-ben egy, a kor színvonalán álló Hubertus Erdei Iskolát létesítettünk. Itt egyidejűleg 60 iskolás részére biztosított az erdő élővilágának, az erdészek munkájának a megismerése. Az iskolától indul egy 4100 méter hosszú Sárcsikúti tanösvény, ami gyönyörű szép tájakon vezeti át a gyerekeket. Ez a túra- természetesen vezető segítségével- bemutatja a Dél-Bakony és a Kab-hegy kialakulását, az erdőben található növény és állatvilágot és az erdőgazdálkodást.