Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hollandia csak NATO-parancsnokság alatt vesz részt a líbiai hadjáratban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 25. 10:29

Hollandia csak akkor vesz részt a líbiai repülési tilalom betartását kikényszerítő nemzetközi hadjáratban, ha azt a NATO irányítja – jelentette ki a holland kormányfő csütörtökön. A NATO parancsnoksága és ellenőrzése kell ahhoz, hogy Hollandia részt vegyen a repülési tilalmi övezet fenntartásában – hangoztatta brüsszeli nyilatkozatában az Európai Unió csúcstalálkozója alkalmával Mark Rutte.

Ha más országok is részt vesznek az akcióban, hasonló struktúrát lehetne kialakítani, mint ami Afganisztánban van, ahol a 28 tagállamon kívül 22 másik is van az ISAF (a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő) keretében – tette hozzá.
A NATO már napok óta hasztalan próbál dűlőre jutni arról, hogy a katonai szövetség pontosan milyen szerepet játsszon a líbiai hadműveletekben. Diplomaták szerint a legfőbb gondot eddig a török ellenvetések jelentették. Törökország hangsúlyozza: nem akarja, hogy a NATO átvegye a felelőséget olyan támadó műveletekért, amelyek polgári áldozatokkal járhatnak, illetve hogy a NATO viselje a felelősséget az ENSZ-felhatalmazás alapján létesített légtértilalmi zónáért, miközben a szövetséges légierő gépei ezzel párhuzamosan a líbiai erőket bombázzák. A törökök – mint muzulmán NATO-ország – azt kérik a nyugati államoktól, hogy hagyják abba légitámadásaikat, még mielőtt a katonai szövetség átveszi a parancsnoklás feladatát.

Egy NATO-forrás szerint az amerikaiak szombaton szerették volna átadni a parancsnoki feladatokat a katonai szövetségnek, de ez már aligha fog sikerülni, mert a NATO-nak 3 napra van szüksége az esetleges döntés gyakorlatba való átültetésére.

Holland F-16-osok érkeztek Szardíniára

Hat holland F-16-os vadászgép érkezett csütörtökön a szardíniai Decimomannu katonai támaszpontra, hogy részt vegyen a líbiai fegyverembargó betartatását célzó NATO-misszióban – közölte Jos van der Leij, a holland védelmi minisztérium szóvivője.

A repülőgépek csütörtök délután szálltak fel a dél-hollandiai Eindhovenben található támaszpontról. A kötelék 10 pilótából, valamint mintegy160 katonából, technikusból és egyéb személyzetből áll. A missziónak a felderítés-információgyűjtés lesz a feladata, de a holland F-16-osok akár gyanús repülőgépeket is elfoghatnak.

A vadászgépek a spanyol légierő F-18-asai közelében állomásoznak majd, amelyek szombaton érkeztek a Cagliaritól 25 kilométerre található támaszpontra.