Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hollandia megnöveli NATO-katonái létszámát Litvániában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. február 10. 16:54

Hollandia megnöveli NATO-katonái számát Litvániában - jelentette be Kajsa Ollongren védelmi miniszter február 9-én, szerdán a litvániai Rukla városa mellett fekvő katonai bázisról adott sajtónyilatkozatában.

„Elkötelezettek vagyunk a megerősített többnemzetiségű zászlóalj-harccsoport jelenléte mellett, csapataink létszámát 270-ről 350-re növeljük” - közölte a miniszter. A holland védelmi tárca honlapján közzétett sajtóközlemény szerint „Litvániában a hangsúly a nemzetközi katonai gyakorlatokon van”. „Ezzel a szövetség egyértelmű jelzést küld Oroszországnak: a NATO arra képezi ki katonáit, hogy együtt, és hatékonyan álljanak ki minden lehetséges fenyegetéssel szemben” - olvasható a weblapon.

A Litvániában állomásozó holland csapatok a német vezetésű, NATO-csoport részét képezik. A NATO-csapatokat 2017-ben telepítették litván földre, miután Oroszország annektálta a Krím-félszigetet. A múlt héten a holland kormány bejelentette, hogy a májustól decemberig tartó időszakra egy hadihajóval, további orvosi ellátmánnyal, robbanóanyag-mentesítési szolgálattal járul hozzá a szövetségesek missziójához.

A hágai kormány januárban arról is döntött, hogy áprilisban és májusban két F-35-ös vadászgépet állomásoztat Bulgáriában, mintegy 90 fős támogató személyzettel, továbbá kétéltű szállítóhajót és két szárazföldi egységet is telepít az országba.