Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NEWFIP 2022: az elektronikai hadviselés gyakorlata

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a résztvevő alakulatok felvételei |  2022. február 10. 15:30

Megrendezték a NEWFIP 2022 (NATO Electronic Warfare Force Integration Program) „Ramstein Guard” elnevezésű, NATO vezetésű harcászati szintű elektronikai hadviselés gyakorlatot február 7-11. között. A gyakorlat célja a NATO integrált légvédelmi rendszerének elemeit képező nemzeti alegységek felkészítése az elektronikai zavarás felismerésére, illetve az elektronikai védelmi rendszabályok alkalmazására.

MH59SZDRB_Szausev Xénia_kicsinyített

A gyakorlaton számos katonai szervezet vett részt: az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászrepülőgépekkel, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis H145M helikopterekkel és Előretolt Repülésirányító Csoporttal, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár szintén Előretolt Repülésirányító Csoporttal, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred elektronikai hadviselés eszközökkel, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred pedig légvédelmi és vezetési eszközökkel.

A gyakorlat vezetési eleme Veszprémben, az MH Légi Műveleti és Vezetési Központban települt, így a harcászati szintű elektronikai hadviselés gyakorlat sikerességéhez a központ radarállomásai, Hadműveleti Központja és a Légi Irányító Központja is hozzájárult.

A gyakorlat során a NATO és magyar résztvevő erők sikeresen gyakorolták a különböző elektronikai hadviselés eljárásokat, tevékenységeket. A megszerzett ismeretek és készségek elmélyítését a résztvevő katonai szervezetek február 14-18. között folytatják a „Blue Target” elnevezésű nemzeti elektronikai hadviselés gyakorlaton.