Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonság és stabilitás - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. február 10. 15:04

Idén január 20-án, Szarajevóban került sor az EUFOR parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségére: az osztrák Alexander Platzer vezérőrnagyot honfitársa, Anton Wessely vezérőrnagy váltotta a misszió élén. Ebből az apropóból idézzük fel az Európai Unió immár 18 éves múltra visszatekintő balkáni küldetésének történetét.

MH_2022_02_borító

Az ENSZ alapokmányának VII. cikkelyével összhangban az Európai Unió 2004-ben indította el a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA nevű katonai műveletét, melynek célja a stabil és biztonságos környezet fenntartása, továbbá a daytoni szerződés végrehajtásának támogatása.

A misszió történetét áttekintve Hegedüs Csaba őrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága keretein belül működő Hadműveleti Csoportfőnökség Nemzetközi Műveletek Főnökségének főtisztje elmondta: 1995. november 21-én, három év háborúzás után Bosznia-Hercegovina, Horvátország és az akkor már csak Szerbiát, Montenegrót és Koszovót magában foglaló Jugoszlávia megkötötte a daytoni békemegállapodást, amely lezárta a boszniai konfliktust. A harcok során mintegy 250 ezer ember halt meg, s több mint kétmillióan veszítették el otthonukat. A szerződés eredményeként jött létre jelenlegi formájában Bosznia-Hercegovina, melynek függetlenségét Jugoszlávia is elismerte.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 11-én megjelenő számában!