Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munka-, környezet- és tűzvédelmi kiképzést tartottak Székesfehérváron

Szöveg: Földházi Enikő őrnagy | Fotó: Papp Mirtill Fatime százados |  2022. február 10. 14:39

Munka-, környezet- és tűzvédelmi kiképzést hajtott végre a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division – Centre, HQ MND-C) február 9-én, a székesfehérvári Alba Regia laktanyában.

2022_02_09 Fire training (1)

A HQ MND-C nagy hangsúlyt fektet mind az egyéni, mind pedig a kollektív kiképzésekre, hiszen a heteken belül várható aktiválással a NATO-haderőstruktúrába betagozódó hadosztály-parancsokság számára a harckészültségi követelményeknek való megfelelés – ezáltal pedig a teljes műveleti készenlét elérése – csak a feladatát magas szinten ellátni képes, felkészült és kiképzett katonákkal lehetséges. Ebből következik, hogy a kiképzéseknek a szakmai feladatokon túl az általános katonai ismeretek fejlesztésére is ki kell terjednie.

2022_02_09 Fire training (4)

Az éves kiképzési tervben előírt munka-, környezet- és tűzvédelmi foglalkozásokat Ócsai Gábor alezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Biztonságtechnikai Főnökség kiemelt főtisztje és Csécsényi Robin alezredes, a HQ MND-C munka-, környezet- és tűzvédelmi feladatokkal megbízott főtisztje tartotta a szervezet állományába tartozó horvát, lengyel, magyar és szlovák katonáknak. Az elméleti előadások kitértek a katonai feladatvégrehajtásra jellemző, illetve a hadosztály-parancsnokságra vonatkozó specifikus témákra. Kiemelt fontosságú például, hogy az állományba berögzüljön: tűz esetén ne a saját anyanyelvén, hanem angolul riassza társait, de érintették azt is, hogy mi a teendő annak érdekében, hogy a minősített anyagok ne válhassanak a lángok martalékává.

2022_02_09 Fire training (10)

A specifikus katonai felkészítés mellett az előadók által átadott tudásanyag az általános, mindennapi életben is alkalmazható ismereteket is magában foglalta, hiszen egy elektronikus eszköz kigyulladása akár a saját otthonunkban is megtörténhet, a téli hónapok sajnálatos módon a lakástüzek időszakát is jelentik. Az elméleti ismereteket a katonák kiürítési és tálcatűz-oltási gyakorlat során sikeresen – és sérülésektől mentesen – begyakorolták, a tüzek oltásán túl pedig gyakorolták a sérült társaik mentésének módjait is.

Címkékkiképzés