Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hontalanul Afganisztánban

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2009. február 5. 11:39

Az afganisztáni Pol-e Khumritól – ahol a magyar PRT tábora található – tizenöt kilométerre, észak nyugatra 260 család él a Khoja Alwan-i Menekülttáborban. Ezt a menekülttábort nem szögesdrótkerítés veszi körbe és nem őrök vigyáznak az itt élőkre.

Az itt élő családok a korábbi zavaros időkben menekültek Pakisztánba vagy a szomszédos tartományokba, majd az elmúlt évek viszonylagos nyugalmában visszatelepültek, és igyekeztek új életet kezdeni.
A Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat már épített iskolát a településen. Az egészségügyi ellátás azonban nem megoldott. A faluban élő embereknek át kell járniuk egy másik településre, vagy be kell jutniuk Pol-e Khumriba.

1595883663
Az Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) már többször segített az itt élő embereknek; most a Szlovák Hadsereg és a szlovák NGO által gyűjtött cipőkből, felsőruházatból, zoknikból, törölközőkből, konyharuhákból összekészített csomagot kapott a 200 legjobban rászoruló család. Ezek a kiválasztásában a falu elöljárója és a Norvég Menekülteket Segítő Szervezet segített.

A ruhák Afganisztánba szállítását a MH PRT CIMIC részlegnél szolgáló szlovák tiszt Stanislav Sikel főhadnagy és Ed Ecav szlovák NGO szervezte meg.
A segélyek kiosztásában részt vett Kabulból Shokria Esakhail parlamenti képviselő, Sándor Zsolt ezredes az MH PRT parancsnoka, valamint a Kormányzói Hivatal és a Menekültekkel foglalkozó hivatal egy-egy képviselője.
A családok hálásak voltak a segítségért megköszönték segítségünket.

 

 

A MH PRT a továbbiakban sem felejtkezik meg a nagy szegénységben élő emberekről, ahol és amivel tud segítséget fog nyújtani a későbbiekben is.

Fotók: Patonai Zoltán százados,
Stanislav Sikel főhadnagy

1595883663