Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„HONVÉD” Nyugdíjpénztár – zárszámadás és jövőbe tekintés

Szöveg: V. Kassai Zoltán |  2011. május 25. 13:35

A „HONVÉD” Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár május 24-én tartotta küldöttközgyűlését, illetve közgyűlését. A legfőbb döntéshozó fórum rendezvényén az önkéntes nyugdíjpénztári ág tagjai továbbra is küldöttjeik útján képviseltették magukat, míg a végelszámolásra kerülő magán-nyugdíjpénztári ághoz tartozók személyesen vehettek részt.

A pénztár történetének utolsó, mindkét pénztári ágat felölelő éves beszámolóját Fodor Lajos, az igazgatótanács (IT) elnöke ismertette. Rámutatott: az évközi tőkepiaci hullámzások azt eredményezték, hogy a 2010. évben olyan kiugróan magas pénztári vagyonnövekedésre már nem nyílt lehetőség, mint az azt megelőző évben.

1595919305
A „HONVÉD" Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatának piaci részaránya az előző évi tendenciáknak megfelelően néhány százalékponttal emelkedett, a taglétszám alapján
kimutatott piaci súlya ugyanakkor minimálisan csökkent. A pénztár hozameredményei a szektor vezető harmadában helyezkedtek el.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2010. évi jövedelmi helyzetét alapjaiban meghatározta, hogy a 2010-től életbe lépő adószabályozás kapcsán a munkáltatók hogyan alakították át béren kívüli juttatásaik (cafeteria) rendszerét.

„Pénztárunk önkéntes ágazata által a 2010. évben elért éves nettó hozamrátáival pozíciónk a választható portfóliókat működtető pénztárakkal történő összehasonlításban tovább javult az előző évhez képest" – hívta fel a figyelmet Fodor Lajos, majd hozzátette: a 10 éves átlaghozamok tekintetében a „HONVÉD" önkéntes ágazata az erős középmezőnyben helyezkedik el.

1595919305
A 2011. év legfontosabb feladatait – mint ahogyan erre az IT elnöke rámutatott – a nyugdíjpénztári intézményrendszer számára radikálisan megváltozott gazdálkodási körülményekhez való gyors alkalmazkodás, illetve a törvényben előírt magánpénztári intézkedések ütemezett, pontos és jogszerű végrehajtása képezi. Az igazgatótanács meghatározta azokat az alapelveket, amelyeknek „vezérelniük" kell a stratégiai alkalmazkodás feladatait a pénztár történetének várhatóan legkritikusabb évében.

Tekintettel arra, hogy a magánpénztári tagok befizetései megszűntek, a magán ágazat működését 2011-ben a felhalmozott működési tartaléktőkéből kell biztosítani. Szigorú intézkedéseket kell hozni a takarékos működés érdekében. A változások miatt elengedhetetlen a pénztártagok sokoldalú és korrekt tájékoztatása.
Rendkívül felelősségteljes feladat a magán ágazat megszüntetése, ezzel párhuzamosan pedig az önkéntes ágazat koncepcionális és határozott erősítése. Végül az sem mellékes, hogy rugalmasságra van szükség a működésben, a vezetésben és irányításban az egész év során.

1595919305
Az ingatlanértékelő beszámolójának, az aktuárius jelentésének, az ellenőrző bizottság beszámolójának és a könyvvizsgáló jelentésének ismertetése után a küldöttközgyűlés és a közgyűlés a pénztár 2010. évi beszámolóját jóváhagyta.

A következőkben dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató előterjesztette a pénztár 2011. évi stratégiájának módosításáról szóló előterjesztést.

Mint elmondta, a stratégia célja, hogy a pénztár az önkéntes ágra alapozva kisebb és hatékonyabban működő szervezetté váljon. Ebben a folyamatban a pénztártagoknak, a küldöttközgyűlésnek, a vezető szerveknek és a pénztári központnak egyaránt megvannak a maguk feladatai.

Szenes Zoltán elmondta, a kialakult új helyzetben kiemelt figyelmet kell fordítani a munkáltatókkal való kapcsolatok ápolására, szükség szerint újra építésére.

1595919306
Ballainé Krikker Zsuzsanna gazdasági igazgatóhelyettes a magánnyugdíjpénztár átalakításával kapcsolatos információkat ismertette. Kiemelte, hogy a januári küldöttközgyűlés óta a magánpénztári ág átalakításával kapcsolatban fontos események és intézkedések történtek. A pénztár 2011. január 10-i hatállyal megkezdte a magánnyugdíjpénztár átalakításával kapcsolatos kommunikációt. A magánnyugdíjpénztári ágban 609 fő maradt, akik 1,9 milliárd Ft vagyont „hagytak" a pénztárban. A 23 123 fő TB-be visszalépő tagból 12 727 fő (55%) 2012. február 28-ig jelezte kifizetési igényét.

2011. február 28-án az országgyűlés jóváhagyta a 2011. évi XIII törvényt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról, amely több ponton lényegesen megváltoztatta az átalakítási feladatokat.

A pénztár a függő tételként nyilvántartott tagdíjbefizetéseket, valamint a visszalépő tagok 2011. május 31-ére, mint fordulónapra vonatkozó piaci értékelés szerint számított követeléseinek értékét egy tételben, a tagok portfóliójában a fordulónapon meglévő értékben és összetételben 2011. június 12-ig adja át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére.

A pénztár a visszalépő tagi kifizetések összegét 2011. július 20-ig, a függő tételekből beazonosított, pénztártagot illető tagdíjbefizetések összegét havonta, az adott hónap 8. napjáig igényli vissza a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól.
A törvénymódosítás a kormányzati ellenőrzési szerv (KEHI) ellenőrzési jogkörét kiterjesztette az Mpt. hatálya alá tartozó magán-nyugdíjpénztárak és szervezetek portfólió-átadást megelőző működésének, gazdálkodásának ellenőrzésére.

1595919306
A pénztár az informatikai partnerrel közösen programfejlesztéseket végzett, amely
lehetővé teszi a TB-be visszalépő és maradó tagok egyedi, centralizált rögzítését.

Készen van a reálhozam kiszámításához szükséges fejlesztési specifikáció, amely biztosítja azt, hogy 2011. június 15-től az egyéni nettóhozamot és munkáltatói támogatást a pénztártagok saját számlájukon elektronikusan megnézhessék.

A PSZÁF 2011. április 12-14. között helyszínen ellenőrizte és rendben találta a magánpénztári ág átalakításával kapcsolatos feladatok végrehajtásának helyzetét. 2011. április 28-án a pénztár menedzsmentje a vagyonkezelőkkel megtárgyalta a vagyonátadás elvi és technikai részleteit.

A következőkben az alapszabály módosítására került sor, majd az igazgatótanács és az ellenőrző bizottság létszámának csökkentése, az összetételére vonatkozó szabályok megtárgyalása került napirendre. Mint elhangzott: a bekövetkezett jogszabályi változásokra tekintettel a pénztár elfogadott stratégája szerint a magánpénztári ág a működését meg fogja szüntetni. A pénztár az eddigieknél is takarékosabb működésre kényszerül. Ezek a körülmények együttesen indokolják az igazgatótanács és az ellenőrző bizottság létszámának az alapszabályban meghatározott keretek közötti csökkentését. Az IT és az EB egyetértett abban, hogy a 11 fős létszámot 7 főre, a 7 fős EB létszámot pedig 5 főre csökkenti.

1595919306
Fodor Lajos bejelentette, hogy a május 16-án megtartott együttes IT/EB ülésen, 2011. július 1-jei hatállyal lemondott IT-tagságáról dr. Mészáros Géza, Samu István, dr. Sipos Gyula és Szincsák Gyula, EB-tagságáról pedig dr. Heiling Ottó és dr. Zsiga Imre. A vezető tisztségviselői lemondásokkal az IT és EB létszáma „beáll" a javasolt 7, illetve 5 fős nagyságrendre. Ugyanakkor a nagy munkáltatóknál bekövetkezett szervezeti változások és az IT/EB létszámcsökkentés miatt szükségessé vált a munkáltatói képviseleti csoportokon belüli létszámok újbóli megállapítása. Ezért az együttes küldöttközgyűlés és közgyűlés a pénztári tagok igazgatótanácsban, illetve ellenőrző bizottságban való arányos képviselet érdekében megváltozott arányú munkáltatói csoportokat hozott létre.

A rendezvény zárásaként a pénztártagság nevében Fodor Lajos megköszönte a vezető testületekből kiváló tagok munkáját, majd elismerést vehetett át az IT-ből távozó dr. Mészáros Géza, Samu István, dr. Sipos Gyula és Szincsák Gyula, valamint az EB-t elhagyó dr. Heiling Ottó és dr. Zsiga Imre.

Fotó: Tóth László