Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-munkacsoport ülésezik Szolnokon

Szöveg: Trautmann Balázs |  2011. május 25. 14:41

Rangos munkaértekezletnek ad otthont a HM 86. Szolnok Helikopter Bázis. Május 23–27. között itt tartja soros ülését a NATO Egységesítési Ügynökség (NSA) Haderőnemi Helikopter Munkacsoportja. Ez a munkacsoport felelős a helikopterekkel kapcsolatos legmagasabb NATO-szintű szabályzatok kidolgozásáért, a különböző eljárások egységesítéséért.

1595919307
A nagy, gyakran jelentős műveleti tapasztalattal rendelkező látogatók fogadása igazi megtiszteltetés Magyarország és a hazai katonai helikopteres repülés számára – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a rendezvény megnyitója előtt Szabó Miklós alezredes, a Szállítóhelikopter Zászlóalj parancsnoka, hozzátéve: Szolnok még 2010. őszén került szóba, mint vendéglátó.

Az NSA novemberi értekezletén határozták meg a következő évi rendezvények, események szervezési feladatait s itt találkozott a NATO-ügynökségének szándéka a magyarországi felajánlással. S mivel a hazai katonai forgószárnyas repülés központja Szolnok, így nem is lehetett volna az ötnapos HelOps Panel konferenciának jobb helyszínt találni. Az utóbbi időben megnövekedett a hadműveleti területen a helikopteres szerepvállalásunk (Mi–24 Air Mentoring Team, a tervezett Mi–17 Air Mentoring Team), ennek megfelelően nagyobb szerepet kell vállalnunk a NATO-egységes doktrínák, szabályzatok kidolgozásában is.

Ez egy ország haderejének – NATO-tagként – lehetősége, érdeke, és ezeken keresztül kötelessége is, tette hozzá Szabó Miklós alezredes.
A munkacsoport Szolnokon – a teljesség igény nélkül – az ATP-49 jelű doktrína (Helikopterek alkalmazása a szárazföldi műveletek során) aktualizálásáról, fejlesztéséről is tárgyal. Témaként szerepel emellett a helikopterszemélyzetek részére a hadműveleti területen alkalmazandó minimum képzettségi követelmények kidolgozása, amely a műveletekben részt vevő tagországok számára kiemelkedő fontosságú.

1595919307

 Fotó: Fodor András