Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi ismereteiket mérték össze a kadétok

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. június 12. 10:58

Honvéd Kadét Versenyt rendezett Baktalórántházán az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred és az ÉASZC Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, ahol a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kadétiskolák tanulói mérték össze ügyességüket és tudásukat.

202406_Honvéd kadét verseny Baktalórántháza_SZV (5)

Az 5. Területvédelmi Zászlóalj tavaly szervezett először a vármegyében kadétversenyt Nyíregyházán azzal a hagyományteremtő céllal, hogy minden évben legyen egy olyan megmérettetés, ahol a tanulók bemutathatják honvédelmi ismereteiket és rátermettségüket.

A rendezvény megnyitóján Gerják József, a tanintézmény igazgatója beszédében kiemelte: „a honvédelmi nevelés kezdi visszakapni azt a szerepet, amelyet valójában megérdemel. Ehhez kellenek a honvédelemmel hivatásszerűen foglalkozó szakemberek, valamint az olyan elkötelezett iskolák, ahol a pedagógusok és oktatók átérzik ennek a feladatnak a fontosságát.”

202406_Honvéd kadét verseny Baktalórántháza_SZV (6)

Ezt követően Orosz Antal alezredes, a területvédelmi ezred parancsnoka köszöntötte a diákokat. „A verseny során ne küzdelemként tekintsetek a feladatokra, hanem figyeljetek és koncentráljatok, mert olyan plusz ismereteket szerezhettek, amelyek a civil életben is hozzáadott értéket képviselnek, legyen szó csapatmunkáról, bajtársiasságról és kitartásról.”

Az idei versenyen az ötfős csapatok hét állomáson adtak számot tudásukról. A versenyszámok között szerepeltek alaki ismeretek, túlélési technikák, tereptan, erdei és katonai akadálypálya, egészségügyi ismeretek és lövészet is.

A fiatalok körében nagy sikert aratott az erdőben felállított akadálypálya, ahol a különböző állomásokon végighaladva kellett az útba állított akadályokat a lehető leggyorsabban, hiba nélkül leküzdeniük. Az erdőben bemutatták túlélési ismereteiket is, ahol menedéképítésben, tűzgyújtásban és vízszerzésben kellett helytállniuk.

202406_Honvéd kadét verseny Baktalórántháza_SZV (8)

A tíz csapat közül harmadik helyen a Dankó Pista Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium végzett, második helyezést a NYSZC Tiszavasvári Szakképző Iskola és Kollégiumért el, az első helyet pedig az ÉASZC Vay Ádám Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium szerezte meg. A díjakat Forgács-Vindics Attila őrnagy, a zászlóalj parancsnokhelyettese adta át. A MATASZ Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezete és a Honvédsuli Egyesület támogatásának köszönhetően az első három helyezett különdíjban is részesült.

A rendezvényen részt vettek az MH Katonai Igazgatási és Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda katonái is, akik VR szemüveggel és lézerlövészettel tették még élménydúsabbá a napot a résztvevők számára.

A területvédelmi ezred a jövőben is szeretne további kadétversenyeket szervezni, hiszen ezek a megmérettetések nemcsak a fiatalok fizikai és szellemi erőnlétét növelik, hanem erősítik a csapatszellemet és a közösségi összetartást is.