Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús feljegyzések

Izgalmas kordokumentum köré épül a beszélgetés

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Hatházi Tamás |  2024. június 12. 10:40

A Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztálya szervezésében tartják gróf Széchényi Viktor, Fejér vármegyei politikus Vészben és viharban címmel megjelentetett hadi- és ostromnaplójának bemutatóját a fővárosi Bálna Honvéd Kulturális Központban, június 18-án, jövő kedden.

240515_Szechenyikönyvbemutató (1)

Gróf Széchényi Viktor (1871-1945), a sárvári és felsővidéki gróf Széchényi család tagja a 20. század elején Fejér vármegye megkerülhetetlen politikai figurájának számított: 1906-1917 között, majd 1926-1939 között főispáni tisztséget töltött be a közép-dunántúli vármegyében, vagyis mintegy negyedszázadon keresztül állt a törvényhatóság élén. Emellett aktív közéleti-társadalmi szerepet játszott az ország életében, katonaként pedig részt vett az első világháborúban. Az első világégés alatt jegyzett hadinaplója 1914-15-ben, valamint 1917-18-ban az Osztrák-Magyar Monarchia különböző frontjain született, ostromnaplója pedig a Budapest 1944 decemberben indított szovjet ostromába enged betekintést.

A két jelentős kordokumentum az Erdélyi Szalon Kiadó gondozásában 2023-ban jelent meg, most először együtt. A memoárirodalom jelentős példányszámban értékesített munkáját legközelebb június 18-án, jövő kedden 15 órától Budapesten, a Bálna Honvéd Kulturális Központ Pálffy-termében mutatják be.

Szechenyi_meghivo_plakat_jun_18

Az eseményt Szabóné Szabó Andrea alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály főosztályvezető-helyettese nyitja meg. A kerekasztal-beszélgetésen gróf Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke, a szerző rokona és emlékének ápolója, Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész, az Erdélyi Szalon Kiadó ügyvezetője és dr. Kas Géza történész, a Városmajori Gimnázium oktatója, a kötet szerkesztője vesz részt. A beszélgetést Navarrai Mészáros Márton, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. újságíró-szerkesztője vezeti.

A rendezvény nyilvános, regisztrálni a [email protected] címen lehet.

Kapcsolódó cikkek