Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évente akár 10 ezer diákot mozgósítanak

Harminc éves a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Schöff Gergely |  2024. június 12. 10:17

A hagyományokat fontos megőrizni és továbbadni, a fiatalokban erősíteni kell a hazáért érzett felelősségtudatot. Többek között erre a munkára vállalkozott a rendszerváltás után megalapított, csak HTBK-ként ismert szervezet. Az országos szövetség három évtized óta segít a katonaság társadalmi támogatottságának erősítésében. A tagok az évfordulót június 11-én, Budapesten, a Stefánia Palotában ünnepelték.

„A HTBK-nak jelenleg huszonnégy tagszervezete működik, kitűzött céljaikat ma is tudjuk támogatni” – kezdte ünnepi beszédét dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára. „A hazafias nevelés a jövőnk egyik kulcsa, ezért is fektetünk rá egyre nagyobb hangsúlyt. A HTBK tagszervezetei segítenek ebben, hiszen közülük több is középiskolai, egyetemi közegben működik.” Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a laktanyalátogatások, a honvédelmi témájú vetélkedők, táborok mind-mind lehetőséget adnak a katonaság iránti érdeklődés felkeltésére.

20240611_HTBK_30_unnepseg_Kutnyanszky_Zsolt_SG_027

Az ünnepségen Varga József elnök is felidézte az elmúlt évtizedekben elért legfontosabb eredményeket. „Szervezeteink lefedik a teljes országot, Zalaegerszegtől Nyíregyházáig. Programjainkat oktatási intézményeken és különböző civil klubokon keresztül valósítjuk meg. Legfontosabb partnerünk a Honvédelmi Minisztérium.” A HBTK tagjai lakossági tájékoztatókat, klubszerű foglalkozásokat tartanak. A fiatalok részére különböző táborokat, versenyeket, vetélkedőket szerveznek. Honismereti és honvédelmi versenyük évente akár 10 ezer diákot mozgósít. Legújabb törekvésük a NATO Klubok működtetése, ahol a Magyar Atlanti Tanáccsal együttműködve ismertetik a nemzetközi katonai szövetség helyzetét, a Magyar Honvédség kapcsolódó szerepét.

Az ünnepségen elismeréseket adtak át a HTBK tagjainak, majd a Honvéd Férfikar tagjai hazafias dalokat adtak elő.