Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2015-ben fejeződik be a felcsúti üzemanyagbázis mentesítése

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. július 11. 15:53

A felcsúti 2. számú üzemanyagbázis környezeti kármentesítéséről tartott sajtótájékoztatót július 11-én, szerdán délelőtt dr. Keszthelyi Gyula, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (HM FHH) főigazgatója és Szabó Kinga, a HM FHH környezetvédelmi osztályvezetője.

A felcsúti telepet még a német hadsereg építette 1938-ban, üzemanyag-tárolás céljából. Az eredeti telephelyrészt nevezik német telepnek: utóbbit a háború befejezését követően a ‘80-as évek elejéig bővítették több lépcsőben úgy, hogy közben a terület használatában nem történt változás. A teljes tárolókapacitás 17 650 köbméter, vagyis igen jelentős. A felszínre telepített, földdel fedett tartályokban különböző fajtájú üzemanyagokat, így gázolajat, kerozint, benzint tároltak.

Az üzemanyagbázis területén 2000-ben történt az első környezetvédelmi célú felmérés: ennek során egyértelművé vált, hogy az üzemanyag-raktár, a hordómosó, a tároló és az üzemanyag-tároló, illetve -lefejtő területén jelentős mértékű benzin- és gázolaj-szennyeződés alakult ki. A 2009-ben elvégzett célirányos kutatás, valamint a monitoring vizsgálatok eredményei bizonyították, hogy a szennyezőanyag-csóva a telephely területén helyezkedik el. A talaj és a talajvíz egyaránt érintett, a szennyeződés évente mintegy 1,13 méternyit terjed.

Az elvégzendő kármentesítési feladatok előkészítése és a pénzügyi háttér biztosítása érdekében a Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynöksége pályázatot nyújtott be a KEOP –2.4.0 Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése című pályázati kiírás alapján. A projekt végrehajtására a HM Infrastrukturális Ügynökség jogutódja, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (HM FHH) mintegy 824,8 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert, amely a projekt 100 százalékos támogatási intenzitású finanszírozását biztosítja.

A munkálatok kitűzött befejezési határideje 2015. június 30.

Fotó: Rácz Tünde