Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

’56-os megemlékezések Győrben és Szombathelyen

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2010. október 26. 15:26

„Bármit hoz is a jövő, bármennyi idő telik is el, míg a magyarok megünnepelhetik forradalmukat, a vesztesek olyan győzelmet arattak, amelyet a történelem soha el nem halványíthat… Az igazak önfeláldozása… századról századra tanúskodni fog az ember mellett, hitet ad a jövőjében.” (Raymond Aron, francia filozófus)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezések jegyében telt a hétvége a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred számára. Az alakulat vezetése és katonái a hagyományoknak megfelelően több helyszínen képviselték az ezredet.

Győr

1595909147

Október 22-én, pénteken, a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat által szervezett ünnepségen Kovács Ferenc mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka tisztelgett a Bartók Béla Művelődési Központ falán elhelyezett Földes Gábor emléktáblánál. A megyei ünnepségen dr. Kuroli Géza egyetemi tanár, az ’56-os mosonmagyaróvári események túlélője emlékezett.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának – október 23-án a Golgota emlékműnél rendezett – koszorúzási ünnepségén Borkai Zsolt polgármester mondott ünnepi beszédet. Az eseményen, a díszőrök és a koszorúvivők részvétele mellett, Fegyveres László alezredes, az ezred megbízott törzsfőnöke helyezte el a kegyelet virágait.

1595909147
Szombathely

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának megemlékezésén október 23-án Kovács Ferenc mérnök ezredes képviselte a győri alakulatok. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere, akit az ezred díszalegysége fogadott.

A miniszter ünnepi beszédében külön fejezetet szentelt a győri „vörös sapkásoknak", megköszönte azt a hősies helytállást, melyet ez év során bekövetkezett természeti katasztrófák – például az árvíz és a vörösiszap – elleni küzdelemben tanúsítottak.

1595909147
 

Fotó: László József százados