Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A fasizmus legyőzéséért kockáztatták életüket”

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 31. 11:43

Magyarország felszabadulásának, valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) megalakulásának hatvanötödik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget szerdán, a Stefánia Palotában. A rendezvényen MEASZ érdemérmeket is átadtak.

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1945-ben szabadult fel Magyarország a fasizmus uralma alól, s ebben az évben alakult meg a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége is. A jubileumi évforduló alkalmából a MEASZ – Összefogás a Demokráciáért március 31-én ünnepséget rendezett, melyen több mint százan vettek részt.

1595899253
A Himnusz közös eléneklése után a vendégeket Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke köszöntötte. Elmondta: nem szabad elfeledkezni azokról az ellenállókról, akik részt vettek a második világháborúban, hiszen a fasizmus legyőzéséért kockáztatták életüket, szabadságharcos hazafiként szolgáltak.

– Minden évben megemlékezünk azokról a napokról, amelyekre büszkék lehetünk, amelyek önbecsülést adtak a magyarnak, a katonának egy szörnyű időszakban. Az idei február és az idei április annyival másabb, hogy a kerek évforduló mellett sok-sok év után ismét fel kell emelni a szavunkat a terjedő kirekesztés, a fasizmus és annak válfajai terjedése ellen – mondta ünnepi beszédében Dr. Vadai Ágnes.

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára hozzátette: rég volt 1944 márciusa, és rég volt 1945 áprilisa. Magyarország sötét időszaka volt e két időpont közötti náci megszállás. És még szomorúbb, hogy voltak magyarok, akik ezt a szörnyű hatalmat kiszolgálták, sőt voltak, akik magukénak vallották ezeket az emberiség, emberiesség ellen való eszméket.

Fekete inget öltött magyar ölt magyart, a terror uralkodott el az országban. Üldöztek mindenkit, aki másként

1595899253
gondolkodott. Zsidók százezrei, a politikailag másként gondolkodók, a kisegyházak tagjai, alakulatukat elhagyó katonák, menekülteket bujtató polgárok válogatás nélkül estek áldozatul a féktelen gyilkolásnak. Máig ható szégyenfolt ez történelmünkben – hangzott el.

Az államtitkár asszony kiemelte: szerencsére még vannak közöttünk, akik tudnak mesélni erről a korszakról. A Budai Önkéntes Ezred megalakulásáról, az egyéni hőstettekről, az ellenállásról. Variházy Oszkár ezredes vezényletével Budapest felszabadításáról, arról az érzésről, amit a várfokon lobogó magyar zászló váltott ki.

– A több ezer átállt katonára és a haza felszabadításáért fegyverrel harcoló, életüket áldozó hősökre méltán emlékezünk ezeken a napokon. Õk mutatták meg tettekben is, hogy létezett és létezik fasizmusnak ellensége, van tábora az antifasizmusnak – fogalmazott Vadai Ágnes, aki szerint akik akkor nem hódoltak be a fasizmus eszméjének, később is élharcosai voltak az elnyomás elleni küzdelmeknek.

A rendezvény Kálmán Imre előadóművész megemlékezésével folytatódott, majd Hanti Vilmos, és Dr. Brüll Miklós, a MEASZ alelnöke átadták a megjelenteknek a szövetsége megalakulása alkalmából alapított érdemérmeket.

1595899253
 

1595899254
 

1595899254
 

1595899254
 

1595899254
 

Fotó: Szűcs László