Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A forradalom eszméje bennünk él tovább

Szöveg: Kecskeméti József // Fotók: Tóth László |  2008. október 21. 17:52

1956 eszméje a jövőben és bennünk él tovább – jelentette ki Szekeres Imre a Honvédelmi Minisztérium elismerésekkel egybekötött forradalmi megemlékezésén. A miniszter arról is szólt, hogy a 21. században egyre nagyobb szüksége van a közösségeknek és az intézményeknek a társadalmi munkára.

A történelmi zászlók bevonulásával kezdődött a Honvédelmi Minisztérium ünnepsége, melyen az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek. Szekeres Imre ünnepi beszédében hangsúlyozta: a megemlékezésen átadott elismerésekkel a kitüntetettek tevékenységét és társadalmi munkáját ismerte el a tárca. A 21. században ráadásul egyre nagyobb szüksége van az intézményeknek és a közösségeknek a társadalmi munkára.

Szekeres Imre elmondta: mindez a honvédség életében is fontos, hiszen egyre kevesebb idő jut a családra, s ilyen körülmények közepette teszik a dolgukat a katonák. Ez utóbbiról a honvédelmi miniszter megjegyezte: a katonaság mindig is a szemléletformálás intézménye volt. Így volt ez a 19. században, a verbunk idején éppúgy, mint 2004-ig, a kötelező sorkatonaság megszüntetéséig. Szekeres Imre kiemelte: jó és rossz tulajdonságok egyaránt jellemzik a hadsereget, de remélte, hogy az előnyöket növeli a professzionális hadseregre való áttérés, a NATO tagság. Immár nem törést jelent a katonaság a fiatalok életében, hanem egzisztenciát – fogalmazott a miniszter.

Szekeres Imre szerint a hadsereg feladata az ország védelme. Ennek is köszönhető, hogy 1956-ban nem tudták azt egységesen bevetni a nép ellen. Az ország védelme volt a fő feladat már 1848-ban is, amikor megszervezték Batthyány Lajos megszervezte a honvédséget. Az idők azonban változnak, most már a biztonság megteremtése a szövetségesekkel közös feladat, és ezt a NATO értekezlet is megerősítette – mutatott rá Szekeres Imre.

A miniszter ugyanakkor kiemelte: szükség van a társadalom aktív támogatására is, illetve a kitüntettekre, hiszen ők a kisebb közösségükben véleményformálók. Szekeres Imre elmondta: nem csak 1848-ban és 1956-ban volt szükség áldozatvállalásra, hanem most is. Igaz, akkor fegyverropogás közepette kellett szolgálatot teljesítenie a katonáknak, most viszont biztonságosabb körülmények között teszik ugyanezt. A miniszter hangsúlyozta: 1956-ban a 13 nap nem tette lehetővé, hogy kiteljesedjen a forradalom eszméje, az a jövőben és bennünk él tovább.

Ezt követően előléptetéseket és jutalmazásokat jelentett be a miniszter. Szenes Zoltán nyugállományú altábornagyot  előterjesztésére a köztársasági elnök vezérezredessé, a legfőbb ügyész helyettesét, Kovács Árpád katonai főügyészt altábornaggyá léptette elő. I. osztályú honvédelemért kitüntető címet kapott Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke, valamint Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője. Ugyanebben az elismerésben részesült Tatai Tóth András szocialista képviselő is.