Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érdemes beadatni a védőoltást!

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 22. 9:49

Egyre több helyről hallani, hogy az idei szezonban az elmúlt években megszokottnál veszélyesebb influenza okozhat járványt. Mennyire kell tartani a betegségtől? – tettük fel a kérdést a Magyar Honvédség járványügyi szakemberének.

Az influenzavírusra jellemző az állandó változékonyság. Ezért az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO 1947 óta egy, az egész világra kiterjedő laboratóriumi hálózatot tart fenn, és figyelemmel kíséri a vírustörzsek változásait – tudtuk meg dr. Meglécz Katalin orvos alezredestől.

A Magyar Honvédség főepidemiológusa elmondta azt is, hogy a WHO minden év tavaszán meghatározza az adott év őszén kezdődő szezonra érvényes védőoltás összetételét. Minden alkalommal a vírustörzsek azon altípusai kerülnek az oltóanyagba, amelyek felszíne a legtöbbet változott az előző oltóanyag összeállítása óta eltelt fél évben.
A 2008/2009-es szezonban ezek közé tartozik az influenza A H1N1-es vírustörzsének egyik újabb változata – a H1N1/Brisbane/59 jelű vírus –, a H3N2 újonnan megjelent fajtája – Brisbane/10 névre „keresztelt"vírus – és a B-vírusok egyik újabb típusa, a B/Florida elnevezésű vírus.

– Feltételezhető, hogy ezzel a három új törzzsel találkozik idén először Európa. Az egyik ausztrál eredetű, rendkívül virulens törzs, az utóbbi öt évben csaknem háromszor annyi megbetegedést okozott Ausztráliában, mint a hagyományos változatok – mondta Meglécz doktornő, aki hozzátette: a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem fenyeget olyan világjárvány, amelyik akár több millió halálos áldozatot is követelhet. Hiszen ilyen csak akkor alakul ki, ha egy ismeretlen vírustörzs hirtelen bukkan fel. Most nem erről van szó. A várt törzsek mindegyike ismert, a veszélye nem az ismeretlenségből fakad, hanem abból, hogy ezekkel a vírustörzsekkel már rég nem találkozott az emberek többsége, ezért a kialakuló betegség szövődményei gyakoribbak lehetnek.

A szakember kiemelte: az idei szezonban várható vírusok ellen is hatásos védekezés a védőoltás. Hazánkban összesen nyolcféle influenza elleni oltóanyagot törzskönyveztek, amelyek mind megfelelnek a WHO 2008/2009-es influenzaszezonra vonatkozó ajánlásainak. Idén, a korábbi évekkel ellentétben, az oltóanyagok összetételében nem 1-2 törzs cseréjét végezték el, hanem a vakcinában található mindhárom elölt vírustörzsön változtatni kellett. Ilyen utoljára húsz évvel ezelőtt fordult elő.

Kérdésünkre, miszerint „mekkora esély van arra, hogy valaki a védőoltás ellenére megbetegedik", Meglécz alezredes elmondta: a Magyarországon forgalmazott valamennyi oltóanyag elölt vírust vagy annak alkotóelemét tartalmazza, ezért ezek használatától influenzás megbetegedés nem alakulhat ki. Az Amerikai Egyesült Államokban forgalmaznak élő vírustartalmú vakcinákat is, ezeknél előfordulhatnak enyhe az influenzáéhoz hasonló tünetek, de súlyos betegedést az élővírustartalmú oltóanyag sem okozhat.

Az MH főepidemiológusa hozzátette: a hazánkban forgalomban lévő úgynevezett trivalens oltóanyag a várható három vírustörzs ellen megfelelő védettséget nyújt, a többi vírus ellen azonban csak csekély mértékben vagy egyáltalán nem hatékony.
Ennek ellenére, mivel az új, megváltozott vírustörzsekkel szemben nem alakulhat ki bennünk védettség, az idei influenza szezonban az egészséges, fiatal és középkorú felnőttekből álló populáció is a szokásosnál nagyobb arányban fertőződhet meg. Meglécz Katalin szerint, éppen ezért fontos, hogy ne a csak a fokozottan veszélyeztetett csoport tagjai kapják meg a védőoltást oltást, hanem az egyébként nem veszélyeztetett felnőttek is.

A jogszabályok szerint Magyarországon térítésmentes védőoltásban részesülnek a fokozottan veszélyeztetett csoportok, vagyis a krónikus betegek, idősek, kisgyermekek, egészségügyi dolgozók. Idén az országban összesen 1,3 millió térítésmentes oltóanyagot osztottak szét, ezekből természetesen a Magyar Honvédségnél is részesült.

Az MH állományán belül a térítésmentes védőoltásban részesülők körét, a védőoltások beadásának és dokumentálásának

módját, valamint az influenza figyelő és jelentő szolgálatba kijelölt szervezeteket és a szolgálat működésének rendjét a MH Közegészségügyi-járványügyi Szolgálat (MH KJSZ) honvéd-tisztifőorvosa évente intézkedésben határozza meg – tudtuk meg dr. Meglécz Katalintól.
A főorvosnő elmondta azt is, hogy az MH KJSZ szerint az idei szezonban térítésmentes védőoltásban kell részesíteni a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatának, valamint az Állami Egészségügyi Központ egészségügyi szakállományát. Ugyancsak ingyen juthatnak influenza elleni védőoltáshoz a Magyar Honvédség közép-, és felsőfokú oktatási intézményeinek hallgatói, valamint a külföldön szolgálatot teljesítő, illetve a 2009. március 31-e előtt külföldi szolgálatukat megkezdő katonák. Mellettük az úgynevezett „járványügyi érdekből kijelölt állományt", azaz a parancsnokok által meghatározott, a szolgálatellátás szempontjából kulcsfontosságúnak ítélt beosztásokban szolgáló személyek, illetve az egészségügyi szolgálatok által járványügyi okból kijelölt állomány kaphat az idei ingyenes oltóanyagból.

Az MH főepidemiológusa szerint a várható járvány megelőzése és következményeinek mérséklése érdekében a Magyar Honvédségben jelenleg nincsen szükség semmiféle rendkívüli intézkedésre. Az MH rendelkezésére bocsátott ingyenes védőoltásokat – az igények felmérése után – szétosztják, az érintettek azokat már november elején átvehetik.
Megtudtuk: az MH KJSZ honvéd-tisztifőorvosa intézkedésében elrendelte a járványügyi jelentőszolgálat működtetését, melynek révén az egészségügyi szakemberek reprezentatív képet kaphatnak a személyi állomány influenzaszerű megbetegedéseiről. A jellegzetes tüneteket mutató betegektől, a vírus kimutatása céljából, mintát küldenek az Országos Epidemiológiai Központ Influenza Laboratóriumába. A beérkezett adatok, laboratóriumi eredmények, valamint az oltóanyag felhasználás ellenőrzése révén az MH KJSZ szakembereinek lehetősége van az aktuálisan szükséges kiegészítő intézkedéseket meghozni.

Az úgynevezett influenza figyelő-, és jelentő szolgálatot az Országos Epidemiológiai Központ minden évben a 40. héttől kezdődően a 20. hétig működteti. Ezen szolgálatnál regisztrálják az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók, és külön figyelmet kapnak a beoltott személyek.

 

Az influenza egyébként hirtelen kezdődik, magas, 39-41 fokos lázzal, erős torok- és fejfájással, ízületi- és végtagfájdalommal, gyengeséggel és kaparó érzéssel a torokban. Az úgynevezett „náthás tünetek", vagyis az orrfolyás, orrdugulás, hörghurut más vírusfertőzésre utal, nem jellemző az influenzára. A betegség gyorsan, általában 5-10 nap alatt lezajlik, azonban gyengeség, fáradékonyság és mérsékelt száraz köhögés tovább is fennmaradhat.

És még egy fontos dolog: azok is beoltathatják magukat, akik nem kapnak ingyenes védőoltást. A vakcina a háziorvosnál iratható fel receptre, s bármelyik gyógyszertárban kiváltható. Az oltóanyagot azonban csak szakképzett egészségügyi személyzet adhatja be!

Címkékjog