Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A forradalom rendíthetetlen katonája

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. június 17. 5:23

Az egykori honvédelmi miniszter, Maléter Pál emléke előtt tisztelegve, újratemetése 20. évfordulóján 2009. június 16-án felavatták a róla elnevezett laktanya parkjában bronz mellszobrát, Paulikovics Iván szobrászművész alkotását. Az ünnepségen részt vett Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye is.

Maléter Pál, az 1946-os forradalom vértanúja az 1956. novemberi harmadik Nagy Imre-kormány hadügyminisztere volt. Ugyanazon a napon végezték ki, amikor Nagy Imre miniszterelnököt és Gimes Miklós újságírót is. Emlékére a Honvédelmi Minisztérium 1998-ban megalapította a Maléter Emlékérmet – az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméjének ápolása és a honvédelem ügye érdekében kiemelkedő munkát végzett személyek érdemeinek elismerésére.

2005-ben a Magyar Honvédség rendészzászlóalja vette fel a forradalom és szabadságharc honvédelmi miniszterének nevét annak emlékére, hogy 1945-ben az Ideiglenes Kormányt védő őrzászlóaljnak volt a parancsnoka. Halálának 50. évfordulóján, 2008. június 16-án a Magyar Honvédség budapesti Zách utcai laktanyája ünnepélyes keretek között felvette a Maléter Pál Laktanya nevet.

1595888171
A Maléter Pál újratemetésének 20. évfordulóján megrendezett szoboravatón többek között Mandúr László, az Országgyűlés alelnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, Keleti György. az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke, Csampa Zsolt és Mécs Imre, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagjai, Mikita János mérnök altábornagy, a Magyar Honvédség Honvéd Vezérkar főnök helyettese, Palásti Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Főosztályának vezetője, Orosz Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára, valamint a Honvédelmi minisztérium és a Magyar Honvédség szervezeteinek képviselői, a honvédelem ügyét támogató társadalmi szervezetek és érdekvédelmi szervezetek vezetői is jelen voltak.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter ünnepi beszédében azt mondta: „A XX században kevésnek adatott meg az a kiváltság, hogy a legendás hősök közé kerüljenek. Õk azok, akikkel kapcsolatban a legenda és a valóság egybe esett. Ahol a nép szeretete, elismerése megegyezett a történelmi tettek súlyával. Ilyen ember volt Maléter Pál"- mondta, majd hozzátette: „Az 1956-os forradalom eseményei minden magyar katonát kérdések és válaszok elé állítottak. Maléter Pálnak, a Kilián laktanya parancsnokának is voltak kérdései: őt a forradalom válaszai meggyőzték. Maléter Pál ezredes a forradalom rendíthetetlen katonája lett. Olyan katonája, akit nem a harc és a parancs éltetett, hanem katonái és a magyar nép közös, békés jövőjének víziója."

A miniszter kiemelte, Maléter Pál nem egészen két napig tudott részt venni a békét építő munkában. „Nagy Imre miniszterelnök 1956. november 2-án vezérőrnagynak és honvédelmi miniszternek nevezte ki, de az invázióra készülő szovjet csapatok 1956. november 3-án álnok módon fogságba ejtették. De Maléter Pál megmaradt katonának, még ha nem is tudott részt venni országa védelmében. A kihallgatási jegyzőkönyvekből és a hangszalagokból olyan magyar katonatiszt tűnik elénk, aki kitartóan védte a forradalom tisztaságát, és nemzete jövőjét. Olyan katonatiszt, amilyennek az általa annyira féltett magyar nép 1956-ban ismerte."

1595888171
 

Szekeres Imre végezetül azt mondta: „Maléter Pál posztumusz minisztert nemcsak családja, nemcsak a köztünk élő egykori 1956-os nemzetőrök, felkelők, katonák őrizték meg kegyelettel emlékezetükben, hanem a mai Magyar Honvédség és az a nép is, amelyért élt és mártírhalált halt. A magyar nemzet."

A bronz mellszobrot ezután a miniszter Gyenes Judith-tal együtt leplezte le, majd számos szervezet helyezte el koszorúit, a vendégek pedig a megemlékezés virágait a műalkotásnál.

1595888171
 

1595888171
1595888172
1595888172
1595888172
 

Fotók: Dévényi Veronika