Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy zászló mindig mutatja az utat

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. június 16. 22:07

A város közgyűlésének határozata alapján Pápa alakulatzászlót adományozott a MH Pápa Bázisrepülőtér állományának. A zászló egyik oldalán a város címere, másik oldalán a bázisrepülőtér emblémája látható. A zászlót átvevő parancsnok szerint a két jelkép közelsége lehet a jövőben az együttműködés és a közös munka biztosítéka.

Az alakulatzászló-átadási ünnepségen az elöljáró katonai szervezet képviseletében részt vett Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, valamint Juhász István vezérőrnagy, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály főosztályvezetője. Az alakulat díszzászlóalja Pápa város főterén, a nagytemplom előtt sorakozott fel és fogadta az elöljáró parancsnok köszöntését.

A himnuszt követően Dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere mondott beszédet. Kiemelte, hogy Pápa városa 1999 óta ezen a napon ünnepli meg „városnapját", a június 16-ai dátum pedig az 1848-as első szabad önkormányzati választások napjából ered. Az önkormányzat a „város napját" még minden évben olyan eseményhez kötötte, ami meghatározó nyomot hagyott a város múltjában és előrevetítette a térség jövőbeni fejlődését is. Az idei évben az önkormányzat a „Pápa, a katonaváros" mottót választotta, mivel a katonaság a város elmúlt két évszázadának történelmében jelentős szerepet játszott. A Pápai Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred, valamint a Vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Zászlóalj felejthetetlen cselekményeket hajtott végre a magyar hadtörténelemben.

1595888170
A II. világháborút követően a katonai repülőtér bírt meghatározó jelentőséggel a város és a környező települések életében, hiszen sokak számára biztosított munkát és ezzel megélhetést. Volt idő, amikor a katonai repülőtér felszámolásától kellett félniük, de végül a C-17-es program fordulatot hozott a város életében. Pápa város önkormányzata jelentősnek tartja azt a szerepet, amit a katonák a város életében betöltenek, ezért ajándékoztak alakulatzászlót a bázisrepülőtér részére. A polgármester az 1848/49-es forradalom és szabadságharc vértanúja, Aulich Lajos szavaival zárta beszédét: "Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam, és a halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és a hazám tudom, megértik ezt a szolgálatot."

A beszédet követően Pápa Város Önkormányzatának 71/2009-es határozatát ismertették az alakulatzászló adományozásáról. A zászlót Kovács Zoltán adta át Domokos Miklós ezredesnek, az alakulat parancsnokának.

Domokos Miklós ezredes válaszbeszédében kifejtette, hogy a hagyományok ápolása napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a honvédség életében, ezért is büszkék arra, hogy ma ezt az ünnepséget itt megrendezhetik. “Az utóbbi évek haderőreformja során egy minőségében új típusú hadsereg alakult ki, amely megfelel a NATO elvárásoknak és feladatoknak. Az alakulatzászló megjelenése is mutatja azt az átalakulási folyamatot, hogy a honvédség számára egyre fontosabb a civil lakossággal való jó kapcsolat kialakítása", fogalmazott. Pápa katona hagyományai és az, hogy a városban nagyon sok híres magyar nőtt fel, büszkévé teheti az itt élőket. “Pápán jelenleg is több mint háromszáz katonacsalád él és dolgozik. A gyerekeik azokba az iskolákba járnak, ahol ezek a nagy magyarok éltek és alkottak, ez nagy erőt és erkölcsi tartást adhat nekik az életre történő felkészülésben. A most átadásra került zászló egy találkozópont a város és a katonák között: ezt követően már együtt teszik a dolgaikat. Egy zászló mindig az élen megy és mutatja az utat a katonáknak, akik készek ezért meghalni is érte", mondta az ezredes, aki az ezred állománya nevében ígéretet tett arra, hogy tisztességesen megőrzik a zászló becsületét és megköszönte a pápai polgároknak azt a bizalmat, ami a zászló adományozásához vezetett.

Az ünnepség a téren felsorakozott zászlóalj díszelgésével zárult.

1595888170