Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétatámadás, rajtaütés és drillek

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 16. 15:41

Végéhez közeledik a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) hetedik váltásának felkészülése. A kontingens záró gyakorlat előtti úgynevezett mini gyakorlatát a sajtó képviselői is megtekinthették, így a honvedelem.hu is részt vett Hajdúhadházon, a június 16-i sajtónapon.

Hajdúhadházon a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázisán rendezkedett be az Afganisztánba készülő magyar tartományi újjáépítési csoport hetedik váltása. A katonák külszolgálat előtti felkészítésük utolsó fázisát hajtották végre a kiképzőbázison.

A három részből álló kiképzés egyébként még március 23-án kezdődött – tudtuk meg a helyszínen Vokla János alezredestől a PRT hetedik váltásának parancsnokhelyettesétől. Az első két ütemben – az egyéni és a szakfelkészítés során – a katonák Hódmezővásárhelyen olyan alapismereteket sajátítottak el, amelyek a műveleti területen nélkülözhetetlenek a sikeres feladat végrehajtáshoz. Egyebek mellett részt vettek különféle lőgyakorlatokon, műszaki és egészségügyi kiképzésen, gép-, és harcjármű vezetési gyakorlatokon, valamint pszichológiai felkészítésen is.

A hajdúhadházi gyakorló-, és lőtéren május 11-én kezdték meg a felkészítés harmadik ütemét, az úgynevezett kötelék kiképzést – mondta el Vokla alezredes, hozzátéve: jelenleg a záró gyakorlat előtti úgynevezett mini gyakorlat zajlik, amelyen a katonáknak minden, az elmúlt három hónap során megtanult ismeretből számot kell adniuk.

A Vay Ádám kiképzőbázison egyébként az afganisztáni Camp Pannonia „kicsinyített mását" építették fel. Azaz itt is megtalálhatók mindazon elemek, amelyek Pol-e Khumriban, az ottani táborban. Minderre azért van szükség – tette hozzá a kontingens parancsnokhelyettese –, mert a katonák így fel tudnak készülni azokra a körülményekre, amelyek majd az ázsiai országban várják őket.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni lövészdandár parancsnoka elmondta: közel négyszáz katona

kezdte meg a felkészülést három hónappal ezelőtt az afganisztáni misszióra. A kiképzésen egyébként jóval több katona vett részt, mint ahányan kiutazhatnak az ázsiai országba, ám szükséges úgynevezett tartalék állomány felkészítése is. Illetve ebből a nagyobb létszámból a felkészítés végén jóval könnyebb kiválasztani azt a 250 katonát, aki végül is a PRT hetedik váltását adja majd. E kiválasztást egyébként csak a június 17–18-i záró gyakorlatot követően hajtja végre a kontingens parancsnoki állománya.

Böröndi tábornoktól megtudtuk azt is, hogy azért pont Debrecen, illetve az alakulat hajdúhadházi gyakorlótere ad otthont a felkészítés harmadik ütemének, mert az Afganisztánba készülő kontingens nagy része a dandár Hódmezővásárhelyen található 5/3-as lövészzászlóaljánál szolgál. A kontingens Force Protection (FP – biztosító erők) századát, valamint a törzsbeosztások jelentős részét ez az alegység biztosítja. De természetesen a Magyar Honvédség szinte valamennyi alakulatától érkeztek katonák a PRT hetedik váltásának állományába. Sőt, a kontingensben öt horvát katona is szolgál majd, ők elsősorban katonai rendészi feladatokat látnak el.

Az állomány felkészítése egyébként július 1-jén ér véget, utána a katonák hosszabb szabadságra távoznak. Augusztusban pedig megkezdik a felkészülést a kiutazásra. A hadműveleti területre történő átcsoportosítás augusztusban és szeptemberben, több ütemben történik – mondta Böröndi Gábor dandártábornok.

A mini gyakorlatra meghívott újságírók kedden délelőtt egy egész napos „pörgés" közepén találták magukat. A tábort éppen ekkor érte „ellenséges rakétatalálat", néhány perccel korábban pedig az egyik terepen tevékenykedő mission team-en ütöttek rajta fegyveresek, azt megelőzően pedig egy improvizált robbanótestet kellett hatástalanítaniuk a tűzszerész részleg katonáinak. Ezek az incidensek természetesen nem valósak voltak, hanem a gyakorlat „idegközpontjában", a vezetési központban szervezték meg valamennyit, mégpedig azzal a céllal, hogy az állomány felkészülhessen a hadműveleti területen rá váró különféle eseményekre. A központ parancsnoka, Polyák András alezredes, a dandár kiképzési főnöke újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is: a cél az, hogy az állomány a valóságot legjobban megközelítő körülmények között készülhessen a misszióra.

Eközben az egyik BSO, vagyis a tábor közvetlen környezetének ellenőrzését végző járőr parancsot kapott arra, hogy induljon útnak. Ezt megelőzően azonban még végre kellett hajtaniuk a kötelező „drillezést". Mint Lippai Péter alezredestől, a dandár törzsfőnök-helyettesétől, a mini gyakorlat vezetőjétől megtudtuk: Afganisztánban minden egyes táborelhagyást egy legalább egy órás felkészülés, úgynevezett drillezés előz meg. Ezen a felkészülésen a parancsnokok azokat a teendőket gyakorolják be, amelyek a feladat során előfordulhatnak. Például mit kell tenni egy támadás esetén, vagy éppen akkor, ha a konvojban megsérül egy katona. Erre azért van szükség, mert az állománynak ösztönszerűen kell tudnia, hogy egy-egy rendkívüli eseménykor milyen feladatot is kell végrehajtania. Ilyenkor ugyanis általában nagyon kevés idő van gondolkodni, s ezek a drillezések segítenek abban, hogy az állomány reflexei ne „kopjanak meg".

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László