Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól vizsgázott a század

Szöveg: honvedelem.hu/NRF század |  2009. június 16. 14:20

A 25. Klapka György Lövészdandár lövész zászlóaljából kijelölt alegység éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot hajtott végre a „0”-ponti gyakorlótéren, amelyet a dandár harci támogató zászlóaljának egy ágyútarackos tűzszakasza és egy páncéltörő szakasza is támogatott.

Utolsó feladatát kapta meg az NRF század, szolgálati idejének utolsó hónapjában. Az angol nyelvű harcparancs szerint az elöljáró kötelék fedező biztosítását kellett végrehajtania, mint figyelő-biztosító erő. A feladat feldolgozását követően a század nagytávolságú éjszakai menetet hajtott végre a „0"-ponti gyakorlótérre, ahol elfoglalta megindulási körletét.

A körletben megtörtént a lőszerek bemálházása, a feladat pontosítása, és még napkelte előtt megkezdték a harcterület elfoglalását a Körös-hegyi lőtéren. A lövész rajok figyelőpontjai világosodáskor megkezdték a célterület felderítését és a célok jelentését, előjegyzését.
A lőgyakorlat első mozzanatában vezették az elöljáró kötelék tüzérségi tüzét, és megsemmisítették az ellenséges célok jelentős részét. A támadó ellenség számbeli és minőségbeli fölénye miatt azonban meg kellett kezdeni a figyelő pontok hátramozgatását.

A gyakorlat második mozzanatában először a figyelő pontok, majd a szakaszok egymást fedező tüzével, szervezetszerű aknavetői és a megerősítő páncéltörő szakasz biztosítása mellett halogatva vonta hátra erőit a század a saját csapatok főerői mögé.

“A feladat annyiban tért el a hagyományos lövész harcászattól, hogy a század jóval nagyobb szektorban tevékenykedett, ahol elsődleges feladata időbeni információ nyújtása volt a támadó ellenségről, az elöljáró tüzének vezetése a felderített célokra, és harcot csak a saját erők védelmében vehette fel" – mondta el Szabó Zsolt százados az NRF század parancsnoka.

A fő hangsúlyt a felderítés és az együttműködés megszervezése, valamint a nagy területen végrehajtott manőverek végrehajtása kapta.
A gyakorlat záró mozzanataként, ismét éjszakai menetet hajtott végre a század Tata helyőrségbe.

“Jól vizsgázott a század" – mondta el Kender Tamás alezredes az NRF 12 kontingens parancsnoka, egyben a gyakorlat vezetője. – “A rövid gyakorlat során a kitűzött célokat elértük. A visszaállást és rövid pihenőt követően az állomány új feladat elé néz" – tette hozzá, a következő félévben ugyanis megkezdik a felkészülést az afganisztáni PRT misszió nyolcadik váltásának feladataira.

Kép: Urbán József szkv.