Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A honvédelem napján van mire büszkének lenni”

Szöveg: Szűcs László |  2009. május 20. 17:17

A Magyar Honvédelem Napja alkalmából a Stefánia Palotában tartotta központi ünnepségét a Honvédelmi Minisztérium. Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter ünnepi beszéde után elismeréseket és jutalmakat adtak át, illetve kiderült, hogy ebben az évben kik viselhetik az Év Katonája kitüntető címet.

A Honvédelmi Minisztérium Magyar Honvédelem Napja alkalmából megrendezett központi ünnepségen részt vettek a tábornoki kar tagjai, valamint a szakszervezeti vezetők is.

– A mai napi emlékezés és tisztelgés kettős. Hiszen egyszerre ünnepeljük honvédelmünk múltját és jelenét. Azt a múltat, amelynek keretében, 160 évvel ezelőtt, magyar és nem magyar katonák koalíciója visszavívta Budavárát. E nemes esemény évfordulóját 1992 óta minden évben a Magyar Honvédelem Napjaként ünnepeljük. Persze ez a mai ünnep lehetőséget nyújt számunkra arra is, hogy megköszönjük mindazoknak az áldozatos munkáját és segítségét, akik a Magyar Honvédségért és a honvédelem érdekében tettek – kezdte ünnepi beszédét Szekeres Imre.

A honvédelmi miniszter kiemelte: Magyarország a 21. században az Európai Unió és a NATO tagállama. Ám mindez nem következett volna a Magyar Honvédség és a magyar katonák elődeinek áldozatvállalása nélkül. A történelem, a honvédség története kötelez. Egyfelől a múlt emlékeinek átadására, másfelől a haderő képességeinek fejlesztésére.

Szekeres Imre szerint sikerült teljesíteni azt az ígéretet, amelyet 2006-ban tettek. Vagyis egy olyan honvédséget hoznak létre, amely összehangolja a társadalom biztonság iránti igényét. Ez idő alatt végrehajtották és befejezték a haderőreformot, felkészítették a Magyar Honvédséget az új típusú biztonsági fenyegetettségekkel szembeni fellépésre, és kialakították az önkéntes, hivatásos haderő kiképzésének, felszereltségének irányítási rendszerének korszerű formáját. S ami a legfontosabb, mindezt nemzeti konszenzus alapján, társadalmi támogatással együtt sikerült megvalósítani.

 

– A Magyar Honvédség megújult, létrehoztunk egy korszerű, a haza védelmét szolgáló, egyben a NATO szövetségesi feladatokat magas színvonalon ellátni képes, önkéntes alapon szerveződő professzionális haderőt. Vállalásaink reálisak és végrehajthatók voltak, összhangban álltak az ország teherbíró képességeivel. Stabil alapokat hoztunk létre a Magyar Honvédségben, olyan alapokat, amelyekre bátran építhetünk a következő időszakban – mondta a honvédelmi miniszter, majd arról beszélt, hogy a munka eredményeként, idén tavasszal megszületett egy korszakalkotó dokumentum, a Nemzeti Katonai Stratégia. Amely hosszú távra meghatározza Magyarország katonai biztonságának feltételeit, a Magyar Honvédség fejlesztésének fő irányait.

Az elmúlt években jelentős fejlesztések is voltak, hiszen 2007 óta minden évben a védelmi költségvetés több mint húsz százalékát fordítjuk fejlesztésre – emelte ki ünnepi beszédében a honvédelmi tárca vezetője. 2008 év végén hadrendbe álltak a Gripen vadászrepülőgépek, s még az idén nyáron Pápára települ a NATO Nehéz Légiszállító Ezrede. Előrelépés történt az erők megóvása és az erők mobilitásának növelésével kapcsolatos fejlesztésekben, s fejlesztették a honvédség tűzszerész képességeit is. Mindemellett megőrizték a páncéltörő és páncélelhárító képességeket, valamint modernizálták a katonák egyéni felszerelését, fegyverzetét. Az elmúlt három évben 146 darab BTR–80 típusú harcjárművet modernizáltak, valamint 60 új gépjárművet állította rendszerbe.

– Az anyagi eszközökkel áttekinthetően, ésszerűen és takarékosan gazdálkodtunk. És ez különösen fontos volt, hiszen nagyon kevés pénz állt rendelkezésünkre. De bízom benne, hogy az a munka, amit elvégeztünk az elmúlt három évben, jó alap a további fejlődésre. Arra, hogy továbbra is magas színvonalon tegyünk eleget hazai és nemzetközi feladatainknak. És arra is, hogy erősítsük a bizalmat és a támogatást, amelyet a magyar társadalom előtt és szövetségeseink körében kivívtunk – mondta a miniszter, hozzátéve: a gazdasági válság közepette még jobban kell takarékoskodni az adófizetők pénzével. Mégis úgy döntöttek, hogy a Magyar Honvédség három fő feladatát maradéktalanul teljesítik. Ezek az ország katonai védelme, a katasztrófák elleni védekezésre való felkészülés, valamint a szövetségesekkel való együttműködés. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan elhagytak minden olyan feladatot, amelyek nem feltétlenül szükségesek. Például radikálisan csökkentették a kommunikációra fordított kiadásokat, s több fontos, társadalmi eseményt sem rendeznek meg az idén. Egyebek mellett a hagyományos városligeti, honvédelem napi rendezvényt.

Természetesen ilyen körülmények között is jelentős teendők vannak: a védelmi feladatok teljes körű ellátása, a katonai képességek további bővítése, a haderőnemek párhuzamos fejlesztése, a haderő eszközeinek és felszereléseinek modernizálása – hangsúlyozta Szekeres Imre.

 

A honvédelmi miniszter hozzátette: fontos feladat még az is, hogy megtartsák a jelenlegi állományt, valamint, hogy felvegyenek háromezer új katonát. Emellett szeretnék megtartani a betervezett gyakorlatokat és kiképzéseket is. Ugyancsak fontos a minősített időszak új jogi kereteinek létrehozása, valamint a honvéd egészségügyi rendszer működésének fejlesztése is.

– A honvédelem napján van mire büszkének lenni. A honvédség 1848-ban történő létrehozása legnagyobb nemzeti eszméinkhez, legfontosabb nemzeti céljainkhoz kötődik. A honvédség nemzetünk legjobbjait hívta kötelékébe, az akkori hősök ma példaképeink – zárta ünnepi beszédét Szekeres Imre.

A honvédelmi tárca központi ünnepségén ezt követően elismeréseket és jutalmakat adott át Szekeres Imre miniszter. A kitüntető címnek, szolgálati érdemjelek és előléptetések mellett ezúttal is átadták az „Év Katonája" címeket. A Magyar Honvédség érdekében végzett példamutató szolgálatteljesítésük, valamint beosztásukban huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként idén húsz katona vehette át e megtiszteltető címmel járó oklevelet és emlékplakettet Tömböl László mérnök vezérezredestől, a HM Honvéd Vezérkar főnökétől.

 

 

 

 

Fotó: Tóth László