Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi miniszternél járt a török vezérkari főnök

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. április 14. 10:17

A hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó İlker Baºbuğ vezérezredes, a Török Fegyveres Erők Parancsnoka látogatást tett Szekeres Imre honvédelmi miniszternél szerdán. A Magyar Honvédség és a török hadsereg már idáig is számos területen alakított ki kölcsönösen előnyös kétoldalú katonai kapcsolatokat.

A mintegy egy órás megbeszélést követően – melyen részt vett Oya Tuzcuoğlu Büyükelçi, a Török Köztársaság budapesti nagykövete, valamint Tömböl László mk. vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is – Szekeres Imre ajándéktárgyat adományozott a vezérezredesnek.

İlker Baºbuğ kedden érkezett Magyarországra Tömböl László meghívására. A török vezérezredes és a Magyar Honvédség vezérkari főnökének aznapi megbeszélésén szó esett többek között a közös kiképzéseken való részvételről, a Terrorizmus Elleni Védelem Kiválósági Központban való magyar közreműködésről, valamint a további együttműködésről is.

A Török Fegyveres Erők parancsnoka és a magyar katonai vezetés között, a látogatás során lefolytatott tárgyalások középpontjában a kétoldalú katonai kapcsolatok továbbfejlesztésének megtárgyalása, a haderő átalakításban, új képességek kialakításában és a békeműveletekben szerzett tapasztalatok cseréje szerepel. A Török Fegyveres Erők számottevő tudást és gyakorlati tapasztalatot halmoztak fel a Terrorizmus Elleni Védelem Kiválósági Központja működtetése során, várhatóan ennek munkájában való részvétel lehetősége is a megbeszélések tárgyát képezi.

A Magyar Honvédség és a Török Fegyveres Erők már idáig is számos területen alakítottak ki kölcsönösen előnyös kétoldalú katonai kapcsolatokat. A két ország katonai vezetői legutóbbi, az elmúlt év októberében tartott ankarai találkozójukon egyebek között a katonai oktatási és kiképzési, hadtörténeti és kulturális, valamint a térképészeti szakterületeken végzett közös munkáról adhattak számot. Kiemelt jelentőséggel bír az együttműködésben a műveleti feladatokban szerzett tapasztalatok cseréje, valamint a csapatszintű kapcsolatok gyakorlata, amelyben magyar részről az MH 25 Klapka György Lövészdandár tölt be meghatározó szerepet.

1595900129
1595900130
1595900130
1595900130