Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagyszabású tűzszerészi akció magyar részvétellel

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. április 14. 10:30

A 10 évvel ezelőtti harcok veszélyes öröksége ma is fellelhető a Koszovói Köztársaság bizonyos részein. A 11 hetes háború során az amerikai erők mintegy 37.500 repülőgépes bevetést hajtottak végre Szerbia és a koszovói szerb állások ellen, amelynek során megszámlálhatatlan számú bombát dobtak le.

Az MH KFOR Kontingens műveleti századának területén, Djakovica/Gjakove térségében is dúltak a harcok a koszovói háború során. Ennek következtében a területen – a folyamatos mentesítés ellenére is – továbbra is fellelhetőek visszamaradt robbanóeszközök, bombák.
A magyar műveleti század felelősségi területén is találtak egy MK-82 típusú bombát a közelmúltban egy civil mentesítő cég munkatársai Ponosevac falu közelében,

1595900131
miközben a környező hegyek átvizsgálását hajtották végre. Ez a típus 227 kg tömegű, 2220 mm hosszúságú, a töltet súlya 89 kg. Összehasonlításképpen, egy harckocsi fedezék kiépítéséhez 40 kg robbanóanyagot használnak a műszaki alegységek.

A hegytetőn a háború ideje alatt szerb páncéltörő tüzérek települtek, akik szemmel tartották a montenegrói határhoz vezető utat, megakadályozva azon az ellenséges csapatok mozgását. Ezt az állást többször támadták az amerikai repülőgépek, a területen a most megtalált bomba mellett is bőven akad még olyan robbanóeszköz, ami hatástalanításra, illetve megsemmisítésre vár.

A robbantási művelet előkészítéséhez kérték a területért felelős magyar század segítségét április 12-én. Az olasz tűzszerészek (EOD) által már hatástalanított robbanószerkezetet körbeásták és egyik oldalára homokzsákokból épült falat emeltek, hogy a robbanás ne tegyen kárt a hegytetőn álló mobilantennában.
A magyar katonák olasz bajtársaikkal közösen csatárláncot alkottak a tűzszerészek által átvizsgált és kordonokkal kijelölt meredek lejtőn, hogy kézről kézre adva juttassák el az antenna védeleméhez szükséges mintegy 1000 darab zsákot a bomba mellé. Az olasz tűzszerészek a megsemmisítést előreláthatólag a következő héten fogják végrehajtani, amelynek során 1 kilométer sugarú körben fogják a területet lezárni.

1595900131