Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősi halottra emlékeztek

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 17. 13:37

Öt évvel ezelőtt, 2004. június 17-én, szolgálatteljesítés közben életét vesztette Irakban Nagy Richárd szerződéses szakaszvezető, az MH Szállítózászlóalj katonája. A hősi halottnak nyilvánított és posztumusz hadnaggyá előléptetett magyar katonára, halálának évfordulóján, a zagyvarékasi temetőben koszorúzással emlékeztek.

Nagy Richárd posztumusz hadnagyért szólt a harang szerda délelőtt a zagyvarékasi római katolikus templomban. A faluban ugyanis istentisztelettel emlékeztek az öt évvel ezelőtt meghalt magyar katonára. A szertartást követően a Magyar Honvédség hősi halottjának sírja előtt családtagok, rokonok, barátok és egykori katonatársak gyűltek össze, hogy koszorúkat helyezzenek el a fiatal katona emléke előtt tisztelegve.

A családtagok mellett koszorút helyezett el a síron Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Frigyer László mérnök dandártábornok, a HM Haderőtervezési Főosztály vezetője, Orosz Zoltán vezérőrnagy az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Lamos Imre dandártábornok, Szolnok helyőrségparancsnoka, Ruszin Romulusz alezredes, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnokhelyettese. Nagy Richárd ugyanis ennek az alakulatnak a katonája volt.

Ugyancsak elhelyezte az emlékezés virágát a síron Agócs Gyula, Zagyvarékas polgármestere, valamint a több nyugállományú katonai egyesület képviselője is. A koszorúzást a magyar takarodó hangjai zárták.

Mint ismert Nagy Richárd posztumusz hadnagy 2004. június 17-én veszette életét, amikor az Irakban állomásozó MH Szállítózászlóalj egyik, ivóvizet szállító konvoját támadás érte. A beleset után született vizsgálati jegyzőkönyv megállapította, hogy a robbanás a bázistól, vagyis Al-Hillahtól mintegy hetven kilométerre, egy útkereszteződésben, közvetlenül a hősi halált halt katonát szállító jármű mögött történt. A robbantás következtében szétrepülő repeszek közül egy eltalálta Nagy Richárdot, akit a golyóálló mellény sem tudott megvédeni.

A konvoj egészségügyi ellátását biztosító állomány tagjai a sebesültet kiemelték a harcjárműből és az úttestre fektették. Az orvos – látva a sérülés súlyosságát –, kérte az oszlopparancsnokot, hogy hívjanak azonnal légi mentőt. A mentőhelikopter megérkezéséig mesterségesen tartották fenn a sérült légzését és keringését.

A sebesültet a bagdadi 31-es számú katonai kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni. A robbantásban egyébként egy másik magyar katona is megsebesült, ő könnyebb sérüléseket szenvedett.

Nagy Richárd posztumusz hadnagy földi maradványait 2004. június 23-án szülőfalujában, Zagyvarékason helyezték örök nyugalomra. Azóta minden évben, halálának évfordulóján családja, barátai és egykori katonatársai koszorút helyeznek el a síron.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László