Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már a Bevetési Irányra készülnek

Szöveg: Kaszanyi Sándor mk. őrnagy |  2009. június 17. 13:27

Gőzerővel zajlik a felkészülés a Magyar Honvédség évente levezetésre kerülő legnagyobb, „Bevetési Irány – 2009” (BI09) elnevezésű gyakorlatára.Természetesen kiveszi a részét ebből a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely helyőrségben állomásozó Művelettámogató Műszaki Zászlóalja (MMZ) is.

Már a február hónapban megkezdett tervezési folyamatban is részt vett a zászlóalj állományából a MH ÖHP Központi Tervező Csoportjába (KTCS) kijelölt állomány.
A fokozatosan kibontakozó tervekből mára már gyakorlatban is végrehajtandó feladatokkal telnek a zászlóalj mindennapjai.
Június 2-án megkezdte a 20 fős előkészítő részleg a tervezett gyakorlat helyszínének műszaki előkészítését, amely magában foglalja a végrehajtó és kiszolgáló állomány, illetve technikai eszközök elhelyezését, kiszolgálását biztosító létesítmények (tábor, telephely, logisztikai ellátó pont, stb.) telepítési helyeinek előkészítését, tereprendezést, utak karbantartását, illetve a bemutató helyszíneinek – le- és kihajtóhelyek, előrevonási utak, szemlepontok, technikai bemutatóhelyek – kiépítését.

A felsorolt feladatok végrehajtásában – amely két ütemben kerül végrehajtásra: június 2. és 19., valamint július 13. és 24. között – kiképzett oktatói állomány irányítása mellett újonnan kiképzendő gépkezelők is részt vesznek a zászlóalj által félévente levezetésre kerülő, MH szintű gépkezelő tanfolyam keretén belül.

A technikai eszközök sorában megtalálhatók a kis- és nagyteljesítményű eszközök is, úgy, mint a benzinmotoros láncfűrész, a kis- és közepes teljesítményű univerzális földmunkagép (Komatsu), önjáró útprofilozó és úthenger, valamint egy nagy teljesítményű lánctalpas buldózer, a TG-220-as is.

 

Egy másik helyszínen, a gyakorlat egyik fő végrehajtója, a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj vízi gyakorlóterén is dolgozik a MMZ egyik műszaki gépe gépkezelővel együtt, aki a június 8.-án kezdődő vízi vezetési gyakorlat, illetve ezzel kapcsolatos módszertani bemutató foglalkozások sikeres végrehajtása érdekében végez terep-előkészítési, tereprendezési munkálatokat június 2. – 5. között a szentesi Tisza parton.

További feladatokban is érintett az MMZ a BI09 gyakorlat végrehajtásában, hiszen nem csak az előbbiekben felsorolt előkészítő munkákat hajtja végre, a gyakorlat alatt az előkészítő részleg valós műszaki biztosítási feladatokat fog ellátni, illetve a zászlóalj műszaki utászai végzik majd a látványosságot szolgáló pirotechnikai és imitációs feladatokat is. A kijelölt 25 fős állomány ezekben a napokban, robbantás kiképzés keretében készül a feladatra Hódmezővásárhely helyőrségben, az alakulat gyakorlóterén.

Természetesen a törzsmunkából sem maradhat ki a zászlóalj, hiszen néhányan a tiszti állományból kijelölésre kerültek a gyakorlat részeként levezetésre kerülő parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton, műszaki támogatási feladatok tervezése, szervezése feladat ellátására a dandár-, illetve a zászlóaljtörzsekben.