Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A II. világháború áldozataira emlékeztek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 12. 20:43

A II. világháború áldozataira emlékeztek Budapesten, a XIII. kerületi vizafogói emlékműnél február 12-én. Azon a helyen, ahol 1944-45 telén ellenállókat, katonaszökevényeket és üldözötteket gyilkoltak meg a fasiszták.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) által szervezett megemlékezésen részt vett és koszorúzott dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Mandur László, az Országgyűlés alelnöke.

1595873132
Beszédében Szekeres Imre emlékeztetett arra, hogy 1944 és 1945 telén lesoványodott, védtelen emberek százait ölték a folyóba.

A miniszter figyelmeztetett: ismét vannak, akik bagatellizálni próbálják a világháború áldozatait, a győztesek erőfeszítéseit, és szítják a mások ellen irányuló indulatokat.

A fasizmust 1945-ben óriási áldozatok árán legyőzte a szabadság szerető nemzetek szövetsége, azonban úgy látszik, teljesen eltörölni nem tudta, hiszen újra és újra felbukkan
– mondta a politikus.

A vizafogói emlékműnél koszorút helyezett el az izraeli, az orosz, a szlovák, a horvát, a kubai, a lengyel és a fehérorosz nagykövet, valamint az ukrán, a moldáv nagykövetség, és mások mellett a magyarországi zsidó hitközségek képviselői is.