Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A konyhában is a hazát szolgálják

Szöveg: Faragó Fanny |  2019. január 7. 6:34

A Magyar Honvédség Katonaszakács Csapata – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a magyar katonaszakács-válogatott – 25 éves múltra tekint vissza a nemzetközi versenyek vonatkozásában. A csapat hatalmas sikereket ért el 2018-ban, ám az új év is számos izgalmas kihívás elé állítja majd a tagokat.

1599197871
A csapat vezetője, szakmai irányítója 1993 óta a nemzetközileg is elismert szakember, Gulyás Károly, aki a Szakácsok Világszövetségének állandó zsűritagja. Ő alapozta meg és fejlesztette a magyar csapat technikai és szellemi hátterét.

Közel harminc éven át versenyzett eredményesen, hazai és nemzetközi megmérettetéseken népszerűsítette a Magyar Honvédséget, illetve ezen belül a magyar katonaszakácsok tevékenységét Belgiumban, Luxemburgban, Németországban, Olaszországban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban.

1599197871

„A csapatot a megmérettetés, az új ismeretek elsajátítása és alkalmazása motiválja" – mondta érdeklődésünkre Gulyás Károly. A Venesz-díjas mesterszakács hozzátette: a csapat tagjai sajnos csak a versenyekre való felkészülések során tudnak találkozni, mivel a munkahelyeiken mindannyian nagyon elfoglaltak.

„A csapat tagjai az elmúlt huszonöt év alatt többször lecserélődtek, az ország egész területéről voltak versenyzőink. Jelenleg az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár adja a válogatott gerincét, csak Kovács Péter főtörzsőrmester szolgál a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél" – tudtuk meg Gulyás Károlytól.

1599197872

A csapat vezetője hangsúlyozta: vannak, akik nélkül az elmúlt tíz év sikereit nem tudták volna elérni. „Balázs Gergő mesterszakács a Regiment Étterem konyhafőnöke, a csapat vezére. Szakmai tudása kiemelkedő, a civil szféra is felfigyelt tevékenységére. 2018-ban megnyerte a hazai Bocouse Dor catering kategóriáját, így ő képviseli Magyarországot a lyoni döntőben. Lukács Péter mestercukrász szintén a Regiment Étteremben dolgozik, ahol kreatív, zseniális desszertjeivel mindig elkápráztatja a hozzáértő vendégeket. Rózsa Máriával közösen megalkották a nagy sikerű Magyar Honvédség tortáit" – árulta el Gulyás Károly.

A csapatvezető szerint a nemzeti és a nemzetközi versenyeken a katonaszakács-csapat tagjai a Magyar Honvédséghez méltó módon, becsülettel és maximális teljesítménnyel dolgoztak, amit az elért eredmények is jól tükröznek. A Budapesten megrendezett nemzetközi szakácsversenyen az Amerikai Egyesült Államok, Svédország, Hollandia, Anglia, Németország, Olaszország, Csehország, Oroszország és Bulgária versenyzői előtt végeztek egy aranyérmes különdíjjal és egy bronzéremmel. A Luxemburgban zajló 13. szakács-világbajnokságon – Community Catering kategóriában – pedig bronz minősítést szereztek. A világszintű megmérettetésen nyújtott kiemelkedő teljesítményük elismeréseként a csapat munkáját tavaly decemberben Benkő Tibor honvédelmi miniszter elismerő oklevéllel jutalmazta.

1599197872

A szakácsok általában a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Regiment Éttermében készülnek fel a megmérettetésekre. A csapat alapító tagja a 2019-es év kihívásairól elárulta: terveik szerint idén részt vesznek a tatai Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokságon, a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál Vadfőző versenyén és felkészülnek a stuttgarti Szakácsolimpiára is, amit 2020 februárjában tartanak.

A katonaszakácsok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy napi munkájuk mellett a gasztronómia változó és örökké tanulható világában is megállják helyüket. „Szeretjük a szakmánkat, hiszen ez visz előre minket. Mindig új és új ételeken, fogásokon gondolkodunk" – fogalmazott Gulyás Károly.

1599197872

Fotó: Gulyás Károly archívuma