Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A második élet

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 20. 19:05

Rá sem lehet ismerni a Győr belvárosában található egykori Frigyes laktanyára. Az omladozó épületeket és az egykori honvédségi területet egy osztrák vállalkozó és családja építette újjá. A Leier City Center szeptember 17-i átadási ünnepségén jelen volt és beszédet mondott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A laktanya negyven éven keresztül szovjet bázisként működött, a rendszerváltást követően az épületek üresen maradtak és az állapotuk rohamosan romlott. Egy osztrák vállalkozó figyelt fel az elhagyott, teljesen lepusztult állapotban lévő épületegyüttesre.

Elkezdődött az építkezés, s elsőként 2006-ban átadták a felújított tiszti kaszinót, amelybe a beruházó cég magyarországi képviselete költözött be. 2008-ban azután befejeződött a főépület felújítása is, itt bérlakásokat alakítottak ki. 2009-ben az egykori legénységi épület egyik szárnyát adták át, amelyben konferencia-központokat és üzlethelységeket alakítottak ki. A napokban pedig a korábbi fogda épületének felújítása fejeződött be, amelyet egy bank vett birtokába.

Jelentős fejlesztések voltak az udvaron is, ahol most már nagy területű parkot, illetve mélygarázst találunk. A beruházásnak köszönhetően a Frigyes laktanya Győr város büszkesége lett.

1595907624
 

Az átadási ünnepségen felszólalt Borkai Zsolt, Győr polgármestere, dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Christoph Leitl, az Osztrák Gazdasági Kamara elnöke, valamint Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter.

A honvédelmi tárca vezetője a beszédében kiemelte: a Frigyes laktanya a XIX. század végén épült, és a XX. század nagy történelmi eseményeinek volt tanúja. Átélte az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását. Innen mentek a világháború csatáiba a magyar katonák, itt állomásoztak az utolsó huszáregységek. A háborúkat követően átélte a diktatúrát, ekkor indultak pusztulásnak az épületei. A rendszerváltást követően húsz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a terület és az épületek új értelemet és funkciót kapjanak. Hende Csaba hozzátette: a laktanya a sorsa is azt mutatja, hogy a történelmet magunknak kell a kezünkbe vennünk és alakítanunk.

1595907624
 

1595907625
 

Szöveg és fotók: Demeter Ferenc