Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszerészek és a hadihajósok munkájával ismerkedtek

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 20. 16:05

A tűzszerész robottal, a manipulátor karral és az aknamentesítő hajóval ismerkedtek meg a napokban az általános iskolások a Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél. Természetesen a jótanács sem maradt el: a gyerekek megtudták, mit kell tenniük akkor, ha robbanótesteket fedeznek fel…

Különös kérést kapott a Csokonai Mihály 12 osztályos Általános Iskola és Gimnáziumtól a robbanószerkezetek és pirotechnikai eszközök hatástalanítására szakosodott alakulat: a 4. osztály tanulói szeretnék közelebbről megismerni a katonai szervezet életét, a tűzszerészek és hadihajósok munkáját!

Mivel az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred nagyon fontosnak tartja a megelőző felvilágosítást a civil lakosság körében, és szem előtt tartja az ifjúság honvédelmi nevelését, örömmel teljesítettük a kérést.

A gyerekeknek a tűzszerész tanteremben Major Tibor őrnagy bemutatta a leggyakrabban előforduló robbanószerkezeteket. Beszélt azok veszélyeiről és a megfelelő teendőkről abban az esetben, ha hasonlóra bukkannak a kisiskolások. Nagyon fontos a felvilágosítás, hiszen a fiatalok már nem ismerik a háborút, már szüleiknek sincsenek emlékeik a bombázásokról, de 65 évvel a II. Világháború befejezése után még ma is, nap mint nap kerülnek elő a földből robbanótestek! A gyerekek megtudták azt is hogy évente átlagosan 2000–2500 bejelentés érkezik a tűzszerész ügyeletre. Ezek a szerkezetek rozsdásak, sérültek, ennek ellenére ma is halálos veszélyt jelenthetnek, ha nem szakértő kezek nyúlnak hozzájuk!

A fiatalok rendkívüli érdeklődéssel hallgatták az előadást és sokat kérdeztek az előadótól. Megnézték a legújabb technikai eszközöket is, többek között a tűzszerész robotot, kipróbálhatták a manipulátor kart, és érezhették, milyen nehéz is a tűzszerész sisak…

A kis csoport végül ellátogatott az újpesti hadikikötőbe, ahol Daruka Norbert főhadnagy segítségével megismerkedhettek az AM-31-es aknamentesítő hajóval, majd egy kicsit hajózhattak is a Dunán.

Köszönjük gyerekek, nekünk is élmény volt!

1595907623
 

1595907623
 

1595907623
 

1595907624
 

Szöveg: Kerekesné Benedek Mária százados