Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A siker titka: együttműködés, példás magatartás!

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 29. 14:37

A dandár egy összekovácsolt, jól vezetett, feladatait értő katonai szervezet, ezért a megítélése a Honvéd Vezérkarnál, illetve honvédségi szinten is igen jó – hangzott el az MH Támogató Dandár évértékelő, feladatszabó állománygyűlésén. Az eseményen megjelent Juhász István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, Szabó László ezredes, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke, valamint Král Attila ezredes, aki a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökséget és Tóth Zoltán ezredes, aki az HM Közigazgatási és Pénzügyi Hivatalt képviselte.

1595916312
Horváth Ferenc dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka az elmúlt évben végzett feladatokat értékelve kiemelte: a dandár három pillérét képező – a híradó, informatikai és információvédelmi, a logisztikai, és a helyőrségi – szakterületen az állomány komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a mindennapi tevékenységet zökkenőmentesen hajtsa végre.

A parancsnok hozzátette: a helyőrségi szakterület kiemelt figyelmet igényel, hiszen az állami, nemzeti és az egyházi ünnepek, valamint más protokolláris és kegyeleti tevékenységek a lakosság, a külföldi vendégek jelenlétében történnek. Ezt a területet a magas színvonalú végrehajtás jellemezte mindig is. A legénységi állomány létszáma növekedett, viszont nehézséget okozott a speciális végzettséget igénylő híradó, ügyviteli és logisztikai területen lévő üres tiszthelyettesi beosztások feltöltése.

Az elmúlt évben a dandár szervezeti felépítése kismértékben, a szervezési és vezetési rend pedig nagymértékben módosult. Változás történt a kiképzésben és a felkészítésben is. A korszerű haderő megteremtésével pedig új feladatkörrel bővült a dandár tevékenysége.

1595916312
A parancsnok az értékelés során kitért arra, hogy a költségvetés évről-évre csökken, ezért a dandár és az utalt szervezetek esetében az ellátás csak nehezen valósítható meg. Mindezek ellenére – az összeg átgondolt tervezésének és célszerű felhasználásának köszönhetően – a betervezett feladatoknál ez nem okozott elmaradást.

A Honvéd Vezérkar főnöke az elmúlt esztendőben végzett tevékenységet magas színvonalúnak értékelte. Horváth Ferenc dandártábornok úgy vélte, ez mindent elmond a dandár áldozatos munkájáról.

Az állománygyűlés második részében szó volt a következő időszak feladatairól, amelyek korszerű gondolkodást, előrelátást, felelősséget követelnek meg minden parancsnoktól, vezetőtől. Az MH Támogató Dandár parancsnoka hangsúlyozta, hogy az egységek és alegységek együttműködésével lehet sikereket elérni. Valamennyi katonától azt kérte, hogy legjobb tudása, lelkiismerete és a katonai szervezet iránti elkötelezett magatartása alapján lássa el hivatását, feladatát.

1595916312
Juhász István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója beszédében kiemelte, hogy a dandár kiváló munkát végzett az átköltözésnél, a vörösiszap-katasztrófa idején, az önkéntes védelmi tartalékos állomány felkészítésénél, a katonai szervezetek, a Honvéd Vezérkar kiszolgálásában és az új feladatokban is, amelyek még nem fejeződtek be. Eredményes munkát végrehajtani pedig csak úgy lehet – s ezt a dandárnál is megtapasztalta -, hogy „elkötelezett az állomány, szilárd a vezetés, stabil fegyelmi és erkölcsi rend uralkodik". A jövőről szólva a törzsigazgató elmondta: szigorú költségvetési és gazdálkodási fegyelemmel kell 2011-ben a feladatokat végrehajtani. Figyelembe kell venni a prioritást, jobban kell a feladatokra összpontosítani. Az elöljáró szervezettel együtt kell működni azokban az üzemeltetési és ellátási feladatokban, amelyeket az MH Támogató Dandár végez, de országos szinten jelentkezk.

A törzsigazgató felhívta a figyelmet a fegyelemi helyzetre, az erkölcsi tartásra és a feladat iránti elkötelezettségre. A három nagy terület – amelyet Horváth Ferenc dandártábornok említett – összefügg a Honvédelmi Minisztérium egyes projektjeivel.

Összegzésképpen Juhász István vezérőrnagy elmondta, hogy a dandár egy összekovácsolt, jól vezetett, feladatait értő katonai szervezet, ezért a megítélése a Honvéd Vezérkarnál, illetve honvédségi szinten is igen jó. Komoly munkával ezek az eredmények fenntarthatóak, hiszen ebben az állományban megvan a tartás, igyekezet és a feladatok iránti elkötelezettség.

Szöveg és fotó: Gémes Ildikó