Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tragédiára emlékeznek Hejcén

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 18. 10:11

Két évvel ezelőtt, 2006. január 19-én súlyos repülőszerencsétlenség történt Magyarországon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce térségében. A személyzettel és utasokkal a fedélzetén lezuhant a szlovák légierő egyik An–24-es szállító-repülőgépe. A balesetet csak egy katona élte túl.

Az évforduló napján a magyar honvédelmi és a szlovák védelmi minisztérium koszorúzást és megemlékezést rendez a településen, a légikatasztrófa áldozatainak állított emlékműnél.

A szlovák katonai repülőgép a koszovói Pristinából szállított Kassára, az ottani katonai bázisra, a külszolgálatukat befejezett, szlovák békefenntartó katonákat. A szerencsétlenséget követő vizsgálat megállapította, hogy a gép, a felszállást követően, minden probléma nélkül haladt úti célja felé, ám 19 óra 40 perckor a Hejce és Telkibánya között található, 800 méter magas Borsó-hegynek ütközött és lezuhant.

1595871610
A baleset hátterében vélhetően a gép pilótájának hibája állhat, aki a kassai repülőteret szabad szemmel, műszerek segítsége nélkül közelítette meg. A vizsgálat megállapítása szerint pilóta valószínűleg túl korán kezdte meg ereszkedést – két perc alatt nyolcszáz métert süllyedt – és nem számolt a Zempléni-hegyekkel. A balesetben a repülőgép személyzete és a hazatérő békefenntartó katonák szörnyethaltak, a szerencsétlenséget mindössze egyetlen tiszt, az akkor 27 éves Martin Farkas főhadnagy élte túl, aki a csodával határos módon kisebb sérülésekkel megúszta az esetet. Sőt feleségét mobiltelefonon ő értesítette a katasztrófáról.
A Poprádon élő tiszt a baleset után néhány hónappal már visszatért alakulatához, s azóta is a szlovák hadsereg tagja.

A katasztrófa óta eltelt két év, ám a Hejce melletti Borsó hegyen még a mai napig láthatóak a szerencsétlenség nyomai:

1595871611
gyökerestül kitépett facsonkok, elszenesedett törzsű fák jelzik, hol történt a Szlovák Köztársaság történetének eddigi legnagyobb repülőszerencsétlensége. A magyar és a szlovák szakminisztériumok képviselői, még abban az évben, egészen pontosan június másodikán egy két és fél méter magas gránittömböt állítottak a baleset helyszínén. Egy évvel később pedig egy emlékparkot is kialakítottak az obeliszk mellett, s az itt elhelyezett negyvenkét kopjafán megtalálható az elhunyt szlovák katonák neve, fényképe és rendfokozata is.
Az emlékpark átadásával egy időben – tavaly július 20-án – avatták fel a falu központjában megépített emlékművet, amelyet a galántai Szabó László szobrászművész alkotott.

A Béke téren álló emlékműnél ma 14 órától emlékeznek meg a két évvel ezelőtti szerencsétlenségről. A rendezvényen – a tervek szerint – részt vesz Frantisek Kasicky, a Szlovák Köztársaság védelmi minisztere és Lubomir Bulik tábornok, a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke. A magyar Honvédelmi Minisztériumot dr. Vadai Ágnes államtitkár és Havril András vezérezredes, A HM Honvéd Vezérkar főnöke képviseli.