Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vértanúkra emlékeztek az aradi vesztőhelyen

Szöveg: Révész Renáta |  2008. október 6. 18:29

Az aradi magyar közösség október 6-án méltóképpen emlékezett meg a 159 évvel ezelőtti 13 vértanú kivégzéséről. A minorita templomban gyászmisét celebráltak, a kivégzés helyszínén álló emlékművet beborították az emlékezés virágai. A magyar kormányt a honvédelmi miniszter képviselte.

159 évvel ezelőtt még vesztőhely állott ott, ahol ma már határon túl és innen élő magyarok, fiatalok, idősek politikusok és hétköznapi civil emberek közösen emlékeztek a hősökre. 

159 évvel ezelőtt 13 embert végeztek ki ott, ahol ma – közvetlen egy focipálya és a kertváros szomszédságában – egy emlékmű magaslik, hogy a hősök áldozatáról állítson tanúbizonyságot az utókornak. Bár földrajzilag ma már Romániához tartozik, örökké a magyar történelem elvitathatatlan része a 13 aradi vértanú élete – és halála.

Név szerint Schweidel József, Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos, Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knézich Károly, Nagy Sándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, és Vécsey Károly lelték halálukat ezen a helyen. Négyüket golyó általi halálra ítélték, míg kilencet közülük felakasztottak.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter Aradon töltötte a gyásznapot. Találkozott – és négyszemközti megbeszélést folytatott Markó Bélával az RMDSZ szövetségi elnökével. Mint azt az elnök a sajtónak elmondta, fontos nekik, hogy a magyar kormány miniszteriális szinten képviselte az anyaországot az aradi ünnepségeken. Egyébként is fontos ez az időszak a határon túliak életében, ugyanis ősszel választások lesznek keleti szomszédainknál, ahol igen fontos, hogy a magyar pártok jól szerepeljenek.

A megbeszélés után Szekeres Imre és Markó Béla is részt vett az aradi minorita templomban tartott ökomenikus istentiszteleten, ahol a 13 aradi vértanú áldozatáról is megemlékeztek a magyar hívek. Ezután a felekezet, a helybéli és a távoli városokból érkező emberek együtt vonultak ki a vesztőhelyre, ahol az emlékműnél rótták le tiszteletüket és gyászukat a kivégzett magyar katonai vezetők előtt. Itt helyezte el koszorúját Szekeres Imre honvédelmi miniszter Mikita János altábornaggyal, a vezérkari főnök helyettesével közösen.

Több mint kétezren gyűltek össze az emlékműnél, ahol elhelyezték a megemlékezés virágait. Volt aki óriás koszorúval, mások egy szál virággal, vagy egyetlen mécsessel emlékeztek meg a 160 évvel ezelőtti szabadságharc hős halottairól.

Füzes Oszkár a romániai magyar nagykövet a megemlékezés után fogadást adott a küldöttség tiszteletére, amelyre természetesen Arad város vezetői éppúgy hivatalosak voltak, mint a romániai magyar pártok képviselői.

Szekeres Imre részt vett és beszédet mondott a Szabadság téri Szabadság szobornál tartott megemlékezésen is, ahol elmondta: büszke rá, hogy az idén 160 éves Magyar Honvédség olyan alapítói voltak, mint amilyenek azok, akikről október 6-án megemlékeztünk Aradon – minden pontján a világnak, ahol magyarok élnek.

 

 

 

 

 

fotók: a szerző felvételei