Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A zene erejével

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 5. 8:45

Katonazenekari találkozót rendeztek Szolnokon immár tizenötödik alkalommal. A városban hagyomány, hogy szeptember 1-jéhez – a Város Napjához – kötődő rendezvénysorozat kiemelt produkciója a katonazenészek látványos műsora.

A házigazda a Légierő Zenekar Szolnok volt. Fellépett a Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekar, eljött a Kaposvár Helyőrség Zenekar, valamint Debrecen Helyőrség Zenekara. A fellépőket népes számú közönség köszöntötte a Kossuth téren.

A hagyományokhoz híven, Márki Sándor: Fesztivál fanfár című szerzeményével kezdődött a program. A köszöntőbeszédet Orosz Zoltán vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnök helyettese mondta. Beszédében kitért arra, hogy a katonazenészek azok, akik a katonák közül a legtöbbször találkoznak a civilekkel. Sikeres fellépéseik, zenéjük erősíti a honvédség és a polgári lakosság kapcsolatát. Nem véletlen, hogy Szolnok és Debrecen közgyűlése is a város legmagasabb kulturális díjával ismerte el a korábbi években helyőrsége katonazenekarait.

1595906760
 

A fesztivált a Város Napi rendezvények házigazdájaként Szabó István, Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg. A Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány bemutatóját követően a zenekarok egyéni gyepshow bemutatói következtek. Hódmezővásárhely zenekara a szegedi és a debreceni mazsorettekkel közös produkciót mutatott be. Õket a kaposváriak műsora követte. A debreceniek idén is a Silver mazsorett csoporttal közösen varázsolták el a szolnokiakat, végül a házigazdák érdemelték ki a közönség vastapsát és szeretetét.

Az egyesített zenekart a négy együttes karmestere felváltva vezényelte, illetve Csizmadia Zsolt ezredes a MH főkarmestere és Kovács Tibor alezredes a MH Központi Zenekarának karmestere dirigáltak egy-egy produkciót. Nagy sikert aratott a Gulyás László által írt és hangszerelt Széki muzsika, amelyben a Cuháré Néptáncegyüttes működött közre.

Az estébe nyúló program a résztvevők tiszteletére adott állófogadással ért végett, ahol a város alpolgármestere köszönte meg a város lakosai nevében a nagyszerű délutánt, a látványos produkciókat.

1595906760
 

1595906760
 

1595906760
 

Fotó: Simon Zoltán