Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Afganisztán igazi holdbéli táj”

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 3. 16:13

Mint már beszámoltunk róla, a Honvédelmi Minisztérium és a Sláger Rádió közös kezdeményezése révén négy önként jelentkező fiatal kísérhette el hivatalos afganisztáni látogatására Szekeres Imre honvédelmi minisztert. A honvedelem.hu első benyomásaikról kérdezte a szerencséseket.

Szombat délelőtt érkezett meg kétnapos hivatalos látogatására Afganisztánba a magyar honvédelmi miniszter és delegációja, melyben négy civil fiatal is helyet kapott. Puskás Mariann, Babinszki Erika, Hermeczi József és Szabó Zoltán a tárca és a Sláger Rádió kezdeményezésének köszönhetően jutottak el a közép-ázsiai országba, hogy ott testközelből is megismerkedhessenek a helyi magyar kontingens mindennapjaival.

A fiatalok beszélgetésünk idején már szerencsésen megérkeztek a magyar katonák főhadiszállására, Pol-e Khumriba. „Nagyon hosszú és fárasztó volt az út", válaszolta a honvedelem.hu kérdésére Puskás Mariann, aki társaival együtt éppen arra várt, hogy elkészüljön a vacsora. „Sosem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz itt elviselni az időjárást, a port, a meleget, a nyomáskülönbséget. A katonák eközben persze a miénknél lényegesen nehezebb öltözékükben is tudnak mosolyogni", mesélte Mariann.

Hozzá hasonlóan Hermeczi Józsefet is lenyűgözték a látottak. „Afganisztán igazi holdbéli táj: fák alig vannak, teljesen mások a színek, mint otthon, és ehhez hasonló domborzatot sem láttam még soha. A hatalmas kavargó felhők olyanok, mintha szmog miatt keletkeztek volna, de a katonák elmondták, hogy ezek valójában porviharok", mondja József, akinek a Pol-e Khumriba vezető helikopteres utazás is hatalmas élményt jelentett, bár egyelőre még nem tudta feldolgozni azt a rengeteg eseményt, amiben ma részük volt. Abban ugyanakkor mindketten egyetértettek, hogy a katonák védelme alatt maximálisan biztonságban érzik magukat, és lelkesen várják a vasárnapi nap történéseit.

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)