Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba érkeztek a miniszterek

Szöveg: Révész Renáta |  2007. október 29. 10:42

Afganisztánba látogatott Szekeres Imre honvédelmi és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. A honvédelmi miniszter első útja a magyar PRT-hoz vezetett Pol-e Khoumbriba.

Jelenleg a harmadik váltás tevékenykedik Baghlan tartományban, a mostani csapat két hónapja van kint. Láthatóan azonban sikeresen beilleszkedtek, a korábbi PRT által kiépített kapcsolatokat is továbbvitték.

Feladataik ugyanakkor nem merülnek ki a civilekkel való együttműködésben és kapcsolattartásban, jelenlétük korántsem veszélytelen. Bár a sajtóban már többször elhangzott, hogy az északi tartomány a közepesen biztonságos – vagyis nem a legveszélyesebb – területek közé tartozik, a magyar kontingenst ennek ellenére egyre gyakrabban érik támadások.

Csak az elmúlt hónapban három robbantásos merénylet történt hazánk fiai ellen. Szerencsére azonban ezek a többnyire kísérleti szinten maradtak, sem súlyos sérülés, sem komoly anyagi kár nem keletkezett. Igaz, az egyik katonának egy eltévedt repesz felsértette az arcát, de sérülése egy ragtapasszal orvosolható volt. Remélhetőleg komolyabb incidens a jövőben sem történik majd katonáinkkal, akik elsősorban azért vannak jelen a térségben, hogy a civil lakosság mindennapjaiban segítsenek.

Sokan félreértik a segítő szándékot: a tálibok például kemény propagandába kezdtek, és elsősorban vallási vezetőiken keresztül próbálják a katonai erők ellen hangolni a lakosságot. Jól látszik azonban, hogy a segítő erők tekintélyét nehezebb aláásni, mint azt egyes tálib vezetők gondolják.

Szekeres Imre látogatásakor például a magyar katonai táborba érkezett három tartományi minisztérium vezetője. Õk mind elismerő szavakkal és túláradó szeretettel beszéltek a magyar katonákról, akik családjuktól, hazájuktól távol választották ezt a korántsem veszélytelen feladatot, csak hogy a helyiek segítségére lehessenek.

A találkozó után a honvédelmi miniszter egy helyi iskolába sietett, hogy felavassa az intézmény könyvtárát. A MaiHan iskolában egyébként 2321 diák tanul, fiúk és lányok közösen, ami néhány éve, a tálib uralom alatt még elképzelhetetlen lett volna.

A látogatás másnapján Szekeres Imre afgán katonai és politikai vezetőkkel egyaránt találkozik. Elsősorban hazánk jövőbeni szerepvállalásáról lesz szó, hiszen a jövőben egy elit csapat Afganisztán déli, jóval veszélyeztetettebb részén is szerepet vállal majd.