Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb magyar felajánlás az afganisztáni misszióhoz

2007. október 30. 9:56

Magyarország kész arra, hogy a jövő évtől részt vállaljon a Dél-Afganisztánban megfigyelő, összekötő, kiképző feladatokat végző NATO-egységek munkájában, és erről egyeztetéseket kezdett a holland kormánnyal.

Ezt Szekeres Imre honvédelmi miniszter jelentette be a NATO-tagországok védelmi minisztereinek informális találkozóján, melynek a hollandiai Noordwijk városa adott otthont október 24-25-én.
Összesen húszfős csoportról van szó, amely az Uruzgán tartományban a NATO-műveletet irányító holland erők tevékenységét segíti majd. Később dől el, hogy pontosan milyen egységre van szükség.

Szekeres Imre hangoztatta: a misszió csakis a megfelelő kiképzés, felszerelés és logisztikai utánpótlás biztosítása után kezdődhet. Mind a magyar, mind a holland fél részéről szükség van anyagi erőfeszítésekre is. A vállalásban a kormány élvezi mind az öt parlamenti párt támogatását. A miniszter november 5-én tájékoztatja a témáról a teljes Országgyűlést. Szekeres Imre leszögezte: Hollandia, az Amerikai Egyesült Államok, valamint a NATO politikai és katonai vezetése egyaránt megkereste a kormányt a most bejelentett vállalás kapcsán. A tárca eredetileg 2009-től tervezett volna ilyen feladatot vállalni. Nagy a NATO felelőssége abban, hogy biztosítsa az önfenntartó biztonsági környezetet, vagyis az afgán hadsereg és rendőrség vegye át az ország biztonságának garantálását. A megfigyelő, összekötő, kiképző feladatokat végző csoportok tevékenysége nagyon fontos, mert így lehet biztosítani, hogy az afgán hadsereg felkészüljön a feladatra, és idővel maga lássa el az ország biztonságát – fejtette ki a miniszter.

1595870953
Szekeres Imre Hollandiában megerősítette a tavaszi amerikai látogatása során nyilvánosságra hozott új magyar vállalásokat, amelyek mind az öt parlamenti párt támogatását bírják. Eszerint folytatja az ország a stabilizációs és újjáépítési programot az afganisztáni Baglán tartományban. Jövő októbertől hat hónapra hazánk veszi át a kabuli nemzetközi repülőtér repülésirányításának vezető nemzeti feladatát. Ugyancsak a jövő ősztől a Szolnokon állomásozó különleges műveleti zászlóalj első százada három hónapos szakaszokban (alkalmanként 12–14 fővel) részt vesz különleges katonai műveletekben. Van realitása, hogy ennek az egységnek a feladata lesz a most bejelentett afganisztáni szerepvállalás – derült ki a miniszter beszámolójából.

– Minden feladat, amelyet Afganisztánban magyar katonák ellátnak, veszélyes feladat – szögezte le Szekeres Imre. Arra törekszünk, hogy a maximális biztonságot garantáljuk. Az, hogy magyar katonát eddig nem ért súlyos sérülés, a maximális biztonságra törekvő kiképzésnek és felszerelésnek köszönhető.

Hazánk mellett egyébként még további nyolc ország jelentette be Noordwijkban, hogy növeli afganisztáni jelenlétét. A felajánlások összesítése még korai lenne, mert több esetben még folynak az egyeztetések az érintettek között, de Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár úgy ítélte meg, hogy az elhangzott ígéretek a szükséges pótlólagos erők 90 százalékát biztosíthatják. A hivatalos és részletes erőfelajánlásokra a monsi NATO-főhadiszálláson a közeljövőben rendezendő tanácskozáson kerül majd sor. A jelenleg összesen mintegy 40 ezer fős nemzetközi biztonsági erő (ISAF) a noordwijki felajánlások alapján több mint 200 német és francia kiképzővel bővül, s ilyen típusú hozzájárulást jelzett Lengyelország is. Csehország közel 200, Szlovákia mintegy 50 további katonát küld a térségbe. A nem NATO-tagok közül Horvátország, Albánia és Grúzia jelezte kontingense emelését, közülük az utóbbi több mint 200 fővel tenné mindezt.

Szekeres Imre a NATO-tagországok védelmi minisztereinek hollandiai kötetlen találkozóján azt is bejelentette, hogy Magyarország jövőre várhatóan átveszi egy többnemzeti NATO-zászlóalj vezetését Koszovóban. A zászlóaljban még olasz és szlovén egységek vannak jelen. Hozzátette: a közelmúltban tárgyalt e témáról a két érintett ország miniszterével, akik támogatják a magyar törekvést. Mint ahogy a noordwijki találkozón a honvédelmi miniszter kiemelte, Magyarország kész növelni jelenlétét a főként albánok lakta szerb tartományban.

Magyarország vállalja azt is, hogy hat hónappal meghosszabbítja az Irakban a kiképzések ellenőrzésével foglalkozó csoport februárban lejáró küldetését. Az eredetileg fél évre vállalt feladatot a NATO szerint kiválóan végezték el, ezért a szövetség arra kérte a magyar illetékeseket, hogy az ország vigye azt végig. Mindezekhez a vállalásokhoz a védelmi tárca élvezi valamennyi parlamenti párt támogatását – szögezte le Szekeres Imre.

1595870953
A NATO-képességek átalakításáról folytatott eszmecserében a miniszter egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a képességhiányok esetében jó lehetőséget ad a többnemzeti megoldás. Erre jó példának minősítette a C–17-esekből álló stratégiai légi szállítási flotta létrehozását, és kifejtette, hogy a gépek állomásoztatásáról szóló döntés elhúzódása hátrányos következményekkel, köztük költségnövekedéssel járhat. Szekeres Imre ezért a fórumon azt kérte, hogy mielőbb hozzák meg a döntést.

A szövetség a nyáron engedélyezte, hogy 15 tagállama – köztük Magyarország – közösen legalább három nagy szállítógépet, a Boeing által gyártott C–17-eseket vegyen a katonai légi szállítási kapacitás javítására. Ennek állomásoztatására három repülőtér jött szóba: Magyarországon Pápa, Németországban Ramstein és a romániai Konstanca. Szekeres Imre most megismételte, hogy a feladat ellátására legalkalmasabbnak a magyar repülőteret tartja.