Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Becsületkereszt a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnökének

Szöveg: Vastagh László |  2011. március 19. 19:46

Több éves hagyomány, hogy József-napon a képviselő-testület kitüntetésekkel köszönti a főváros nyolcadik kerületének legkiválóbb, köztiszteletben álló személyeit, az elméleti tudományok, a kézműves alkotók és szolgáltatók legjobbjait, illetve azokat a személyeket, akik munkájukkal, életművükkel Józsefváros hírét, elismertségét szolgálják és szolgálták. Idén a kitüntetések átadási ünnepségének március 19-én a Magyar Nemzeti Múzeum díszterme adott otthont, ahol a kitüntettek mellett megjelentek Józsefváros önkormányzatának képviselői és a kerület ismert közéleti személyiségei is.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján alkotott rendeletet a kiemelkedő érdemeket szerzett személyek iránti tisztelet méltó elismeréseként a Józsefvárosban adományozható kitüntetések egységes szabályozására. Ennek szellemében került sor a Díszpolgári Cím, a Józsefvárosi Becsületkereszt, a Józsefvárosért, a Jó Sportért és a Józsefvárosi Aranykoszorú kitüntetések átadására.

Kocsis Máté polgármester – egyben a parlament honvédelmi bizottságának elnöke – rövid köszöntőjében elmondta: fiatal kora ellenére felemelő érzés a kitüntetőnek felnézni a kitüntetettekre, és még felemelőbb az, ahogy a kitüntetettek ezt az idősödő gyermeki felnézést szeretettel fogadják. Hangsúlyozta: a képviselő-testület nem titkolt célja, hogy a kitüntetettek neve intézményesen is egybeforrjon Józsefvároséval, hiszen a kerületben élnek és

1595915747
alkotnak maradandót. Éppen ezért kerültek felterjesztésre a különböző díjakra. Így a képviselő-testület a 2011. évi Józsefvárosi Becsületkereszt díjat Marton Magda grafikusművész, Piros Tibor tervezőgrafikus és Pomogáts Béla irodalomtörténész mellett dr. Szarka Gábornak, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnökének ítélte.

Józsefváros képviselő-testülete 1991-ben alapította a Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést, amely Józsefváros érdekében kiemelkedő tevékenységet végző, egész életműve alapján elismerésre méltó magyar és külföldi magánszemélyek részére adományozható. A díjjal emléktárgy jár, melynek készítője Kiss Éva iparművész.

A díszpolgári címet Tátrai Tibor Liszt Ferenc-díjas előadóművész kapta, aki több mint harminc éve él a kerületben. A Józsefvárosért kitüntetést ketten, a Józsefvárosi Aranykoszorú kitüntetést öten, a Jó Sportért emlékérmet szintén ketten vehették át Kocsis Máté polgármestertől.

1595915747
 

Fotó: Tóth László