Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztosítottak az IGLA éleslövészet technikai keretei

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2011. március 1. 16:41

A Magyar Honvédség Gyakorlatok és Kiképzési Rendezvények Programjának, valamint a győri székhelyű MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred éves tervének megfelelően SA-16 (IGLA) légvédelmi rakéta éleslövészet hajtanak végre áprilisban a Cseh Köztársaság kijelölt katonai lőterén, a festői szépségű Karlovy Vary közelében elterülő Hradiste-i gyakorlótéren.

Az éleslövészet végrehajtásának technikai részleteiről és a szükséges feltételek biztosításának rendjéről írt alá technikai megállapodást Kovács Ferenc mérnök ezredes, a győri alakulat parancsnoka és Ján Kožiak ezredes, a Cseh Haderő Kiképzési Parancsnokságának (Velitelství Výcviku/Vojenské Akademie – Kiképzési Parancsnokság/Katonai Akadémia ) parancsnoka február 24-én.

A légvédelmi rakéta éleslövészet – és természetesen minden egyéb kiképzési rendezvény – megtervezése, megszervezése és gördülékeny lebonyolítása érdekében kiemelt jelentősége van annak az egyezmény-rendszernek, melynek egyik fontos, ha nem legfontosabb eleme a technikai megállapodás. Ez a dokumentum részleteiben rögzíti a gyakorlat minden fontos műveleti, végrehajtási, logisztikai, kommunikációs, pénzügyi és egyéb aspektusait, az igényelt szolgáltatásokat és azok igénybevételének rendjét.

A technikai megállapodás naprakésszé tételéért és az aláírás előtti egyeztető tárgyalások vezetéséért az ezred parancsnoka (aki egyben a gyakorlat levezetője is) a helyettesét, Könczöl Ferenc alezredest bízta meg. A parancsnokhelyettes által vezetett munkacsoport előbb a hazai szereplők bevonásával pontosította a korábbi évek gyakorlatainak próbáját már kiállt technikai megállapodást, majd az aláírás előtt egy kisebb delegációval – melynek az Összhaderőnemi Parancsnokság szaktisztjei,valamint a Honvédelmi Minisztérium jogásza mellett tagja volt a végrehajtásra létrehozott alkalmi alegység kijelölt parancsnoka is –, a cseh Kiképzési Parancsnokságra utazott az utolsó pontosítások megtétele és az aláírás előkészítése érdekében, melyre végül február 24-én került sor Vyskov-ban, a parancsnokság székhelyén.

A technikai megállapodás összeállítása és aláírása a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan gördülékenyen, problémamentesen történt meg. Most már „csak" az éleslövészetet kell az előző évekhez hasonlóan balesetmentesen és a meglehetősen magasra állított mércének megfelelve végrehajtani. Erre mindenképpen garancia lehet a kijelölt alkalmi tűzalegység állományának szakmai tapasztalata, felkészültsége és motiváltsága.

Fotó: Lelesz János százados