Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit akadémiai hallgatók hazánkban

Szöveg: Vastagh László |  2011. február 3. 5:55

Az Egyesült Királyság Vezérkari és Törzstiszti Akadémia (Advanced Command and Staff College, Advanced Command and Staff Course) hallgatói 2011. január 31. és február 4. között, nemzetközi és regionális biztonsági tanulmányaik keretében, Magyarországra látogattak. A delegációban nemcsak brit, hanem ausztrál, német, dán, kanadai, svéd, spanyol, finn, valamint afgán, indiai, grúz, jemeni és szaúd-arábiai tisztek is részt vettek.

1595913630
Magyarországi tartózkodásuk során a vendégek látogatást tettek a Parlamentben, ahol többek között megismerkedtek a honvédelmi és rendészeti bizottság munkájával. Tájékoztatást kaptak a Magyar Köztársaságot leginkább érintő védelem- és biztonságpolitikai témákról, valamint a külkapcsolatait meghatározó geostratégiai érdekekről a Külügyminisztériumban és a Honvédelmi Minisztériumban.

A fenti programokon kívül megtekintették az MH 86. Szolnok Helikopter Bázist és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum két állandó kiállítását. A hallgatóknak a látogatás során az ország kulturális értékeinek megismerésére is alkalmuk nyílt.

A delegáció vezetőjét, Giles Vosper-Brown ezredest és a brit véderőattasét, Phil Osment alezredest február 2-án Siklósi Péter

1595913630
védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár fogadta. A látogatók számára előadást tartott a Honvéd Vezérkar képviselője és a ZMNE Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola Hadmérnöki Kar dékánhelyettese is.

Giles Vosper-Brown ezredes az Egyesült Királyság Vezérkari és Törzstiszti Akadémia igazgatója a honvedelem.hu kérdéseire válaszolva elmondta, hogy intézetükben az egy éves kurzus keretében tizenegy szakágon, jelenleg 300 hallgatót képeznek mintegy 56 országból. A csoport tagjai (58 fő) a négy hetes nemzetközi képzés részeként érkeztek Magyarországra hozzávetőlegesen egy hétre.

A csoportban a brit tisztek mellett 17 nemzet képviseletében, többek között finn, afgán, jemeni, szaudi, német és svéd és más nemzetiségű katonák is tanulnak. Budapestről pedig Prágába, Tallinba, Rómába és Berlinbe utaznak. Az ezredes azt is elmondta, hogy nem először jár hazánkban, ugyanis 1998-ban már részt vett egy PfP nemzetközi gyakorlaton, Balatonkenesén, s bár emlékei fakulnak abban biztos, hogy nagyon jól érezte magát nálunk.

1595913630

  Fotó: Rácz Tünde